De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Begeleiden Van (Top-)Sporters

Inleider: Bert Bouwer en Merijn de Bruin
Datum: 06-09-2008
Locatie: Leiden

WAARAAN MOET EEN COACH VOLDOEN BIJ HET BEGELEIDEN VAN (TOP-)SPORTERS?

door Bert Bouwer

MENTALE BEGELEIDING VAN TAFELTENNISSERS IN DE PRAKTIJK

door Merijn de Bruin

Bert Bouwer en Merijn de Bruin inspireren tafeltennistrainers tijdens bijscholingsweekeinde VVTT Het bijscholingsweekeinde van de Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) in de accommodatie van DOCOS in Leiden is een succes geworden. Vrijdagmiddag 5 september beet Bert Bouwer het spits af met een gloedvol betoog over de competenties die volgens hem een (top)trainer moet hebben. Bert is tegenwoordig directeur van NLcoach en is daarvoor onder andere bondscoach van de Nederlandse handbalvrouwen geweest. Bert gaf aan hij vindt dat de belangrijkste visie voor een trainer het doel op de langere termijn is. Als je niet weet waar je uiteindelijk naar toe wilt, is het moeilijk gemotiveerd de goede dingen te blijven doen. Bert legde ook een link naar de bijdrage van Merijn de Bruin. Hij gaf het belang van Action Type® aan voor teambuilding. De bijdrage van Bert gaf weer aan, dat het zeer interessant is de visie die topcoaches uit andere sporten hebben te vertalen naar je eigen tak van sport.

Merijn de Bruin is behalve een zeer bekende en goede tafeltennisser ook sportpsycholoog. Merijn heeft zaterdag 6 september zijn visie op mentale training voor sporters gegeven. Hij is vooral dieper ingegaan op MBTI: een persoonlijkheidsmodel met als doel meer zelfkennis en inzicht in de verschillen tussen sporters te verkrijgen. Op die manier kan de trainer zijn benadering naar de verschillende spelers effectiever maken. Vooraf hadden de deelnemers een vragenlijst ingevuld, op basis waarvan Merijn het “voorkeurstype” kon bepalen. Voor de meeste deelnemers leverde dat verrassende herkenningen op. Merijn heeft ook een “Top 10” van vooraf ingediende vragen over mentale training behandeld (voorbeeld: “Hoe kun je een zeer emotioneel persoon die tijdens wedstrijden zichzelf verbaal en mentaal moeilijk in de hand heeft, begeleiden om met dit gedrag om te leren gaan?”).

Tussen de bijdragen van Bert en Merijn zijn ook de clubkampioenschappen en de algemene ledenvergadering van de VVTT gehouden. Bij de clubkampioenschappen werd de finale uiteindelijk uitgevochten tussen oud-international Ed van den Berg en VVTT-voorzitter Luc Janssen. Het werd een spannende wedstrijd die helaas niet kon worden afgemaakt vanwege een knieblessure van Ed.

De deelnemers waren in de evaluatie heel tevreden over het bijscholingsweekeinde. De organisatie was uitstekend (bijvoorbeeld een goede catering door DOCOS en een uitstekende overnachting in het plaatselijke Holiday Inn) en de bijdragen van Bert Bouwer en Merijn de Bruin inspirerend. De thuisblijvers hebben, zoals het hoort, ongelijk gehad.