De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Geslaagde bijeenkomst in Gelre

Inleider: Luc Janssen

Datum: 19 april 2012

Locatie: TTV ONI te Wychen

 De bijeenkomst over het training geven aan verdedigers bij beginners op donderdag 19 april 2012 werd bijgewoond door 4  leergierige trainers. De belangrijkste redenen om de bijeenkomst bij te wonen waren het kunnen herkennen van talent voor verdediging en het ontwikkelen van oefenstof voor verdedigende spelers. De bijeenkomst werd gegeven door Luc Janssen in de zaal van ONI in Wijchen. 

 

 

Het grootste deel van de bijeenkomst werd in de tafeltenniszaal gedaan. Daarbij werd het eerste gedeelte vooral ingegaan op volgende aspecten:

 

  • Het herkennen van verdedigende talenten (bijvoorbeeld geduld, genieten van fouten van anderen, strategische vermogens, meer gevoel voor backspin dan topspin)
  • Het motiveren van spelers om te gaan verdedigen

 Het tweede gedeelte van de avond ging over de technische grondbeginselen, het materiaal en de oefenstof. Bij de techniek is het ook bij verdedigende slagen belangrijk dat de bal voor het lichaam wordt geraakt en de gewichtsverplaatsing naar voren is. Het moeilijkste aspect van het voetenwerk is om vanuit het spel boven of bij tafel naar achter te bewegen en dan bij de verdedigende slag toch weer naar voren te bewegen. Die verbinding dient ook veel te worden getraind. Het is in de aanleerfase te prefereren om met twee backside-rubbers te verdedigen, omdat daarbij gedwongen wordt om de techniek naar behoren uit te voeren.

 

 

Ondanks de lage opkomst hebben zowel de deelnemers als de docent een leerzame en leuke avond gehad.