De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

WINTERCOLUMN: SPORTGALA, VOORNEMENS, LEIDSE BLONDE EN DROMEN VAN DE SLIMSTE MENS

Lijstjes met jaaroverzichten, sportgala’s, verkiezingen sportman, sportjaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of ieder krijgt wel een titel of nominatie voor 2016.

En natuurlijk ook discussies over wie wel en niet genomineerd worden. Denk aan wereldkampioen darten. Michael van Gerwen. Zelf heb ik op een verloren maandagavond 2 januari naar darts gekeken met vrienden in de kroeg. Topsport of kroegsport? Antwoord: Beide.

Uit betrouwbare bron heb ik begrepen, dat NOC*NSF de volgende sporten graag Olympisch wil maken:

Darten, Korfbal, Formule 1 en Dammen. Krijgen we tenminste een vracht aan medailles erbij en zitten we ruim in de Top 10.

Het bestuur van de ISU (schaatsenrijdersbond met een Nederlandse voorzitter) heeft er weer twee nieuwe toernooien bij verzonnen. De EK afstanden en EK  sprint. Om Nederlanders te pleasen wellicht. We zien onze Nederlandse vedetten blijkbaar  niet vaak genoeg op TV en uiteraard ook innen. De overkill aan schaatsen op TV op een rijtje: EK allround, EK sprint, NK afstanden, NK allround, WK afstanden, Wereldbeker sprint, WK allround en de gedevalueerde wereldbekers.  Van ons publieke omroepgeld (ook mijn belasting) is al weer een deel van het budget 2017 opgesoupeerd door de NOS. Met een team, dat groter is, dan de begeleiding van het  Nederlandse voetbalteam.  Vorig jaar heeft de NOS geld overgehouden  vanwege het gemiste EK voetbal. In het 1e weekend van januari  vonden het  EK sprint en het EK allround plaats. Ofwel: Open NK in het nieuwe Thialf in Heerenveen. Nu gunde ik dat weekend (het 2e in januari) de Noorderlingen wel een dagje thuis vanwege code oranje (wat niet sloeg op alle Nederlandse successen), maar als zuidwesterling had ik helemaal geen last van deze code. Wij hadden ’s nachts al ons portie gehad. Ik stel voor, dat het Noorden (en Oosten) het geld van de publieke omroep overmaakt naar het Zuiden. Is schaatsen  topsport of folklore? Antwoord: Beide. Overigens werd een volledig gouden Nederlandse feestje verstoord door een Tsjechische, hoewel ze op de loonlijst van een Nederlandse sponsor staat. En dat was niet eens Sablikova. Wellicht wordt die Tsjechische ooit nog geschorst door de ISU vanwege overtreding nummer 13 op de dopinglijst: niet gehouden aan code oranje. Oranje (boven) moet winnen.

Ik had een weekendje tafeltennis Masters gepland. Wel een kennis uit moeten leggen, dat ik zelf niet meedeed. Die had een link gelegd naar de leeftijd. Vandaar. Een Masterweekend houdt voor mij in, dat ik een en ander combineer. Topsport, folklore, reünie, horeca en overleg. Ik boek een hotel waar ik anoniem rond kan lopen, lekker kan eten en drinken en gebruik maken van de wellnessfaciliteiten van het hotel. Favoriete drankje: een Leidse blonde (wat niet slaat op Scyllaspeelster Kim Vermaas). Nu was het laatste weekend schoolvakanties en was mijn  hotel minder rustig door het gekrijs van de vele kinderen. Een rustig baantje zwemmen was zeker niet mogelijk. Heb ’s avonds ook maar gegeten bij de buren van van der Valk, waar ik leeftijdgenoten trof en sterker nog één der jongsten bleek te zijn. Toen ik terug kwam in  mijn eigen hotel waren de kids naar bed, maar  was het Leidse blond helaas op. Heb toen op mijn  kamer een ijskoude Heineken gedronken en op de achtergrond de samenvatting van het schaatsen gezien. Blij, dat ze de samenvatting niet wegbezuinigd hadden. En stel eens voor, dat ze een samenvatting van de Masters zouden uitzenden.

Voornemens voor het nieuwe jaar zijn er bij bosjes. Ik zelf heb vorig jaar ook eens bedacht een maandje geen alcohol te drinken. Om te kijken hoe dat beviel. Normaal gesproken drink ik alleen alcohol in het weekend. Ik had de kortste maand van het jaar  uitgekozen voor mijn alcoholvrije periode: februari 2016, dat  was de meest saaie maand van het jaar en ik werd er chagrijnig van. Doe ik dus niet meer.

Misschien een goed idee voor een nieuw voornemen is stoppen met (a) sociale media. Schijnt veel minder stress te geven. Ik weet het niet uit ervaring, omdat ik nooit ben begonnen  met (a) sociale media. Uiteraard ga ik wel noodgedwongen enigszins met mijn tijd mee. Via WhatsApp ben ik bijvoorbeeld bereikbaar.

Wat doe je nog meer om de winter door te komen? TV kijken bijvoorbeeld naar mijn favoriete winterquiz: de slimste mens. Thuis ben ik af en toe slimmer dan de kandidaten, maar vaak ook niet. Zie ik onlangs in het publiek de bekende scheidsrechter Piet van Egmond achter Maarten van Rossum en recent Antoinette de Jong achter Philip Freriks zitten. Toeval? Ik droom die nacht over de slimste mens. Onderwerp: Bettine Vriesekoop (Tafeltennis, China, Top 12, Gerard Bakker, Europees kampioene) . Filip Freriks (en Antoinette) verbaast, dat

d e kandidaten daar nauwelijks iets over weten. Maarten van Rossum belt en laat zich laatdunkend uit over Bettine en geeft ook nog eens verkeerde informatie. Piet van Egmond staat ondanks alle  protocols op in de studio en corrigeert Maarten. Piet wordt door de bewaking afgevoerd en ik schrik wakker.

Zal ik mijn droom wereldkundig maken via sociale media?

Nee gewoon mijn column mee eindigen……

Ik zie uit naar de lente

Peter Boon