De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Wat wilden we altijd al weten van ….. Niels Aarden?

 

Naam trainer Niels Aarden
Leeftijd 39 jaar
Woonplaats Dordrecht
Trainersdiploma Trainer 4
Huidige club Shot’65
Vorige clubs TTV Dordrecht en FVT visser
Favoriete speelster/speler Jan-Ove Waldner.
Voorbeeld als trainer

Mevrouw Medenbach (helaas overleden);

Zij had oog voor iedereen en was altijd zeer begaan met haar spelers

 Intro

 (korte omschrijving loopbaan als speler, trainer en eventuele ander activiteiten binnen de (tafeltennis)sport)  Niels AardenSpeler: begonnen in 1987 bij TTV Dordrecht en vanaf 2007 lid van Shot’65. Altijd op 3e divisie/hoofdklasse niveau gezeten met mijn team. Als individu ben ik in 2009 Nederlands kampioen geworden bij de D- licenties en samen met Martijn Bekker in 2008 en 2009 de finale gehaald in het dubbel (2x 2e geworden). Coach: als coach heb ik mee gemaakt dat het 1e damesteam van Shot’65 kampioen werd in de 2e divisie en met het damesteam van FVT visser de play-offs  gehaald in de eredivisie.Trainer:  ik heb training gegeven aan het meisjes team van TTV Dordrecht dat Nederlands kampioen werd (voorjaar 2007). Ook heb ik het eerste heren team van TTV Dordrecht onder mijn hoede gehad voor 1 jaar. Dit waren Mitchell Alsemgeest, Frank Hollak en Jeroen Kivits (zij speelden 1e divisie). In 2012 speelde het 1e jongensteam van Shot’65 om de landstitel. Zij werden toen 2e. Aan 1  van deze spelers (Albert van Beek) heb ik training gegeven. Verder heb ik een paar spelers voor een tijdje individueel training gegeven (Sanne de Hoop, Davina en Janine Snoep).

Verder heb ik een adviserende rol op het fysieke vlak voor de familie Cok (wonen in Frankrijk, Isa Cok behoord daar tot de beste van Frankrijk).Verder heb ik altijd meegedacht over de technische visie van beide clubs.

  1.Wanneer en waarom ben je ooit begonnen met training geven?

  Ik dacht in 1995. Ik was bijna  elke avond in de trainingshal oefeningen aan het spelen. We hadden toen maar 1x in de week training met een trainer. Je gaat dan zelf zoeken naar oefeningen en het afkijken van andere trainers. Ik ben toen aan een klein groepje training gaan geven. In 2003 heb ik mijn eerste diploma gehaald (trainer 3) en later in 2005 mijn trainer 4 diploma. Ik ben ook docent Lichamelijke opvoeding dus het aanleren van bewegingen aan andere zit in mijn bloed.

 2.Wat voor groepen geef je training & bij welke groep ligt je hart?

 Ik geef nu bij Shot’65 aan verschillende groepen training. Ik geef multiballen training bij de beginners, ben de hoofdtrainer van de selectie groep en geef samen met Vera Quispel aan een seniorengroep training. Maar mijn hart ligt wel bij de selectiespelers. Zij zijn erg leergierig en het is een mooie gemengde groep qua jongens/meisjes (fifty-fifty).

 
3.Kun je iets vertellen over je rol binnen je vereniging?

Ik ben binnen gekomen als hoofdtrainer maar toen mijn kinderen werden geboren had ik niet zo veel tijd meer over om er dagelijks mee bezig te zijn. Nu mijn kinderen steeds ouder worden, begin ik wel weer wat meer voor de club te doen. Ik ben met name trainer maar ik coach ook nog af en toe wat wedstrijden. Verder heb ik een adviserende rol op het technische vlak.

 

4.Hoeveel uur sta je per week als trainer in de zaal & hoeveel tijd daarbuiten ben je per week verder nog bezig met tafeltennis?

 Ik sta 5 uur in de week in de zaal als trainer. En daarnaast nog 1,5 uur met het voorbereiden en nadenken over mijn trainingen.

 

5.Wat vind je zelf je hoogtepunt in je trainersloopbaan tot nu toe, wanneer dacht je “hier doe ik het allemaal voor”?

 Toen de meisjes van TTV Dordrecht Nederlands kampioen werden. Op dat moment hadden ze wel training van een ander maar ik heb wel het grootste gedeelte van hun jeugdopleiding training gegeven (samen met Peter Heystek). Je voelt je dan wel trots. Het is hun prestatie maar toch voel je dat je er aan mee hebt geholpen. En als coach het behalen van de play-offs met de dames van FVT Visser (Charell Schoonbrood, Sabine Larmene, Anissa Schoonbrood en Marcia Kok) , dat was ook een kick. Zeker omdat we niet tot de favoriete behoorde.

 

 6.Wat zou je in de toekomst als trainer nog willen bereiken, wat is je droomdoel?

 Met een speler (individueel) op het hoogste niveau werken. En samen met Nicolai Cok (vader van Isa Cok) naar de olympische spelen gaan als Isa zich daarvoor heeft geplaatst.

 

 7.Wat is het moeilijkste dat je in je trainersloopbaan bent tegen gekomen & hoe heb je dat opgelost?

 Ik kwam een aantal jaren geleden terug bij TTV Dordrecht om daar de jeugdopleiding weer naar een hoger plan te helpen maar na twee maanden waren er wat veranderingen en toen ging ik daar aan de seniorengroep training geven. Ik had de verkeerde instelling en voorbereiding en ben toen in een soort burn-out terecht gekomen. Puur omdat mijn mind set gericht was op de jeugd en niet op de senioren. Ik had eigenlijk “nee” moeten zeggen tegen het plan maar heb me laten overhalen. Na 2 maanden nadenken en geen training geven, heb ik toen besloten om er mee te stoppen. Ik neem TTV Dordrecht niks kwalijk, het was mijn eigen beslissing maar soms neem je de verkeerde.

 

8.Hoe zouden we in Nederland tafeltennis als sport beter kunnen promoten, aantrekkelijker kunnen maken?

 Ten eerste door ons zelf  serieus te nemen. Het serveren moet volgens bepaalde regels maar er wordt daar weinig tot geen aandacht aan gegeven. Wel aan het serveren maar niet aan wat wel en niet mag. In alle klassen zouden we scheidsrechters moeten hebben. Dan moeten we de kinderen/senioren wel opleiden om dit goed te doen.  In Frankrijk hebben ze daar een goede oplossing voor. Bij de grotere toernooien zijn alle clubs die zich inschrijven, verplicht om ook scheidsrechters met een diploma  te leveren. Uiteraard in verhouding naar het aantal spelers dat ze meenemen. Er worden veel clinics en cursussen gegeven om de spelers ook tot scheidsrechter op te leiden. Ten tweede door meer samen te werken met de docenten Lichamelijke opvoeding in ons land. Er zijn genoeg voorbeelden van sporten die samenwerken met scholen zodat meer kinderen in aanraking komen met tafeltennis. Wij hebben bij Shot’65 de afgelopen maanden bij twee middelbare scholen tafeltennislessen verzorgd. De kinderen zijn erg enthousiast. We laten ze met verschillende oefeningen kennis maken bijvoorbeeld het spelen met een robot.

 

9.Welke bezigheden boeien je buiten tafeltennis?

 Tegenwoordig ben ik voorzitter van de KVLO (afdeling Dordrecht).  Dit is een vereniging voor docenten lichamelijke opvoeding. Ik regel, samen met mijn mede bestuursleden, bijscholingen voor onze leden (aantal 195) en probeer op allerlei verschillende vlakken advies en hulp te bieden.

 

10. Wat zijn je dagelijkse bezigheden (opleiding, werk)?

 Ik ben docent lichamelijke opvoeding op het Drechtsteden college in Dordrecht. Daarnaast heb ik een geweldige vrouw en twee hele lieve zoons.

 

 11. Wat vind je van de activiteiten van de VVTT en heb je evt. nog op- of aanmerkingen of tips?

 Ik heb altijd bijscholingen gevolgd en zelfs bijscholingen gegeven maar nu al een tijdje niet. Ik ben op zoek naar een bijscholing die gaat over creativiteit in het tafeltennis en over hoe jij als trainer daar mee om zou kunnen/moeten gaan. Wij (trainers in NL) willen veel teveel bepalen hoe spelers zouden moeten spelen. Ik probeer mijn spelers steeds meer met problemen op te zadelen die ze zelf moeten oplossen. Dit kan op het technische, tactische, mentale en fysieke vlak zijn. Zij bepalen hoe ze die problemen aanpakken. Ieder kind is anders en benaderd het probleem ook anders. Maar op dit vlak wil ik nog meer kennis vergaren. Ik raad de VVTT aan om eens contact te zoeken met Nicolai Cok. Hij heeft alle trainers en coachingsopleidingen in Frankrijk doorlopen en is een zeer begaafd trainer en coach.