De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Best of 5 met Evelien Petstra

Hoi Evelien, je bent actief als tafeltennistrainer. Wat heeft je ertoe bewogen?

In eerste instantie had onze club geen trainer (meer) en dat vond ik een gebrek. Toen kwam het eenmalige aanbod van de NTTB voorbij om de cursus TT2 te doen, waarbij het geld volledig zou worden gerestitueerd na het behalen van de diploma. Mijn keuze was snel gemaakt en het bestuur van mijn club Reflex ’65 moedigde dit aan. Al snel werd ik nog meer gegrepen door het tafeltennisvirus en merkte ik daarnaast dat ik het geweldig vind om ook kinderen te besmetten met dit virus 😉

Je bent ook lid van de Vereniging Van TafeltennisTrainers. Waarom ben je destijds lid geworden?

Als beginnend trainer moet je nog veel leren. Dan vind ik het belangrijk om lid te worden van een vereniging waar je mensen ontmoet die al enorm veel kennis hebben van het tafeltennis en die dit graag willen delen. Bovendien krijg je dan het blad VISIE en kun je voor gereduceerd tarief naar bijkomsten die door de VVTT worden georganiseerd.

Welke VVTT-activiteiten heb je bezocht en hoe is dat bevallen?

Ik heb meerdere leerzame en inspirerende bijeenkomsten bezocht, zoals bijvoorbeeld met het thema “serveren” en “jeugdtalent herkennen”. Ook heb ik het congres in Utrecht bezocht in 2016, waar ik enorm veel heb geleerd. Dan kom ik bruisend van ideeën thuis. Daarnaast krijg je punten voor het behoud van je licentie; ook niet onbelangrijk!

Wat vind je van het blad VISIE en hoe kun je het gebruiken in je werk als trainer?

Ik vind het blad VISIE een grote bron van informatie. Er staan zowel praktische tips, als uitleg over technieken en wetenschappelijke onderbouwingen in. Het is interessant om te lezen hoe ervaren trainers tegen bepaalde zaken aankijken. Elke keer staat er een bepaald thema centraal. Onlangs stond er weer mooie oefening in die voor elk niveau en in veel variaties te gebruiken is. Daar heb ik als trainer veel baat bij. Ook een bepaalde slag, stap voor stap tot in de details beschreven lees ik grondig door. Alle VISIES bewaar ik als naslagwerk.

Hoe zou je andere trainers willen motiveren om ook lid te worden van de VVTT?

Er zijn veel redenen om lid te worden, zoals ik al hierboven heb opgesomd. Vooral de bijeenkomsten en het blad VISIE vind ik waardevol. Als lid heb je bovendien via een inlogcode op de website ook toegang tot alle ooit uitgebrachte VISIES tot op heden. Tafeltennis is altijd in beweging! Denk maar aan de wijziging van het balformaat of –materiaal. Ook de techniek van de slagen staat niet stil. Door lid te zijn blijf je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.
Andere trainers die nog geen lid zijn, kun je motiveren lid te worden, door bovenstaande in ieder geval allemaal kenbaar te maken. Communicatie en daardoor zo’n breed mogelijke uiting van wat de VVTT is en doet, is van groot belang.