De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Wat wilden we altijd al weten van ….. Dave Wolbertus?

Naam trainer Dave Wolbertus
Leeftijd 39 jaar
Woonplaats Etten-Leur
Trainersdiploma Trainer 4
Huidige club ttv Tanaka (Etten-Leur)
Vorige clubs ttv Tios en ttv Wanzl Belcrum
Favoriete speelster/speler Daniela Dodean Rou en Simon Gauzy Fra.
Voorbeeld als trainer Binnen Nederland heb ik niet echte voorbeelden van trainers. Wel heb ik van veel trainers binnen Nederland heel veel geleerd, onder andere tijdens de tt4 opleiding en de bijscholingen van de VVTT. Internationaal: Helmut Hampl, Richard Prause en Dirk Wagner. Hampl bewonder ik door het steeds weer naar voren brengen van grote talenten. Richard Prause om zijn kennis over het internationale top tafeltennis en Dirk Wagner om zijn bijzondere fysieke trainingen.

1 van de hoogtepunten in mijn trainers carrière het behalen van het tafeltennis trainer 4 diploma. 1 van de hoogtepunten in mijn trainers carrière het behalen van het tafeltennis trainer 4 diploma.

  Intro

Het opmerkelijke aan mijn carrière als speler is dat ik bij zowel jeugd als senioren alle klasses, met uitzondering van de hoofdklasse senioren, in de afdeling Zuidwest en vroeger Brabant heb gespeeld. Hieruit blijkt ook dat ik geen groot (tafeltennis-) talent ben maar een enorme doorzetter en liefhebber van de sport. Als trainer ben ik ook als assistent trainer bij de vereniging begonnen en heb via jeugdtrainer (tt2) Tafeltennis trainer A (tt3) nu ook mijn tt4 opleiding afgerond. Als je het allemaal bekijkt kun je dus wel zeggen dat ik continu de uitdaging zoek om mezelf te verbeteren in de dingen die ik doe.

 1.Wanneer en waarom ben je ooit begonnen met training geven?

Ik ben op jonge leeftijd door de hoofdtrainer van Tanaka (Peter Ruedisueli) gevraagd of ik hem wilde helpen met training geven. Omdat ik toen de sport al erg leuk vond heb ik dat gedaan en ben het steeds leuker gaan vinden.

 2.Wat voor groepen geef je training & bij welke groep ligt je hart?

Ik geef bij Tanaka alle jeugdspelers training. Het niveau varieert van echte beginners tot en met hoogste klasse afdeling Zuidwest. Persoonlijk vind ik dat ik bij alle groepen nog steeds heel veel leer en daarom is het iedere keer weer een uitdaging. Wel lijkt het me een nog mooiere uitdaging om voor de afdeling of nog hoger te werken.

 3.Kun je iets vertellen over je rol binnen je vereniging?

Binnen ttv Tanaka ben ik hoofdtrainer en ben verantwoordelijk voor het technische beleid met alles wat daar verder bij komt kijken.

 4.Hoeveel uur sta je per week als trainer in de zaal & hoeveel tijd daarbuiten ben je per week verder nog bezig met tafeltennis?

Ik sta ongeveer 3,5 uur per week in de zaal maar besteed gemiddeld nog 8 uur per week aan het wel en wee van de vereniging.

 5.Wat vind je zelf je hoogtepunt in je trainersloopbaan tot nu toe, wanneer dacht je “hier doe ik het allemaal voor”?

Het behalen van mijn tafeltennistrainer 4 diploma en de kleine succesjes die je met spelers beleeft maken het extra leuk maar ik sta altijd met plezier in een zaal waar getafeltennist wordt.

 6.Wat zou je in de toekomst als trainer nog willen bereiken, wat is je droomdoel?

Voor mijzelf zou dat zijn het werken met een groep met jonge talenten en deze goed voor te bereiden op het worden van een tafeltennisprof. Dit eist van trainer en spelers heel veel maar lijkt me prachtig om dit te realiseren.

 7.Wat is het moeilijkste dat je in je trainersloopbaan bent tegen gekomen & hoe heb je dat opgelost?

In het verleden vond ik de omgang met de ouders erg lastig maar dit krijg ik steeds beter onder de knie. Het communiceren met alle partijen waar je als hoofdtrainer mee te maken hebt is zeker nog een aandachtspunt.

 8.Hoe zouden we in Nederland tafeltennis als sport beter kunnen promoten, aantrekkelijker kunnen maken?

In ieder geval als trainers uitdragen dat tafeltennis een serieuze sport is en geen spelletje. In mijn ogen wordt er ook te veel naar het verleden gekeken.

 9.Welke bezigheden boeien je buiten tafeltennis & wat is je dagelijkse werk?

 Ik ben buiten tafeltennis en fan van NAC Breda een groot sportliefhebber dus in mijn spaarzame vrije tijd ben ik hier veel mee bezig. Ik werk inmiddels al 20 jaar bij de Efteling als horeca medewerker en doe dit met heel veel plezier.  

 10.Wat vind je van de activiteiten van de VVTT en heb je evt. nog op- of aanmerkingen of tips?

 Over het algemeen ben ik erg positief over de VVTT. Ik bezoek in principe graag bijscholingen maar door mijn werk is het niet altijd mogelijk om deze te bezoeken. Ik vind het dan ook erg jammer dat de inhoudelijke informatie van een bijscholing niet beschikbaar is als je niet aanwezig bent. In mijn ogen is kennis delen belangrijker dan kennis houden! De hernieuwde samenwerking met de NTTB is in mijn ogen in ieder geval een teken dat de VVTT de goede weg (weer) is ingeslagen.