De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Verslag NLcoach-jaarcongres 2015 ‘Op weg naar een piekmoment’

Zo tegen het einde bevind ik mij in een lichte wanhoop. De zin klinkt dramatischer dan dat ik deze wil laten doorklinken. Ik heb het slechts over de afloop van het Nationale Coach Congres 2015 van NLcoach. Een dag vol met workshops, bijscholingen en plenaire bijdrages met als overstijgend onderwerp ‘Werken naar een piekmoment’ komt tot een einde. Het slotwoord is aan de gang en ik merk dat ik volledig dichtschiet als ik mij probeer te herinneren wat ik allemaal geleerd heb. Het socratische gesprek met mezelf duurt tot aan de bak koffie na afloop. Projectmanager van NLcoach Tim Lubout, met wie we dit jaar op 18 juni samen een tafeltenniscongres organiseren, stelt me gerust: “Ja, dat heb ik nou ook altijd! Frustrerend, hè? Ach, weet je, je zult zien dat al die opgedane kennis heus wel ergens zit!”

Frank Dick triggert de aanwezige coaches met een wervelende presentatie
Frank Dick triggert de aanwezige coaches met een wervelende presentatie

Terry en ik zijn de eerste tafeltennistrainers en we nemen een lekkere bak koffie. Niet veel later komt Luc. We praten bij terwijl de zaal snel volstroomt. Er hebben zich liefst 450 coaches opgegeven onder wie vijf tafeltennistrainers: Terry, Luc, Mirjam, Irene en ik. We worden niet veel later opgeroepen voor de plenaire bijdrage van Frank Dick. Dick was een Engels topcoach en als atletiektrainer verbonden aan Olympische helden als Daley Thomspon en Sebastian Coe. In een wervelende presentatie boeit hij alle aanwezigen met zijn ideeën over het coachvak. Hij vertelt eigenlijk te veel om op te schrijven, maar ik vind vooral zijn beeldspraak over de rol van de coach door de jaren heen het delen waard: “First, a coach is the light. Then, a coach gives the light. Later, a coach reflects the light. Finally, a coach stands out of the light.”

Marc Lammers bespreekt hoe je een team in flow krijgt
Marc Lammers bespreekt hoe je een team in flow krijgt

Rond vier uur is het tijd voor de workshops. Ik had me opgegeven voor ‘Bewegingsefficiency: een holistische benadering’. Centrale vraag: wat zit er onder beweging? Via inzichten over motorisch leren, plyometrie en krachttraining is het een geslaagd uitstapje in de biomechanica: een gebied waar ik als alfa niet bepaald mijn roots heb liggen. Er zijn veel meer workshops waaruit gekozen kon worden: Terry gaat naar een bijscholing over periodisering, Luc en Mirjam naar een van ‘Insights’ en Irene geeft zelf een workshop over talentherkenning. De workshops gaan om zes uur over in zogeheten topcoachcolleges. Terry, Luc, Mirjam en ik treffen elkaar bij het college van Marc Lammers. Samen met Minke Booij vertelt hij over hoe hij met het Nederlands dameshockeyteam goud in Peking heeft veroverd. Daarbij stelt hij zich kwetsbaar als hij vertelt over de uitdagingen waar hij en zijn team tegenaan gelopen zijn. Uiteindelijk wordt het congres afgesloten met een goed diner waar onderwijl gepraat wordt met topcoaches. Ik zit eerst met Henk Kraaijenhof en daarna Marc Lammers aan tafel. We moesten eigenlijk over stellingen praten, maar het werd al snel een open gesprek over allerlei onderwerpen.

Aan tafel met een topcoach over stellingen (en meer) sparren
Aan tafel met een topcoach over stellingen (en meer) sparren

Het congres was al met al de moeite meer dan waard! Ik kijk ook met veel plezier uit naar het tafeltenniscongres dat we, zoals gezegd, samen met NLcoach gaan organiseren deze zomer. Weer een mooie kans om de diepte in te gaan. Volgens mij moet een trainer-coach altijd nieuwe inzichten opzoeken. En al die theorie, ach, die hoeft echt niet in één keer helemaal te ‘landen’. Goethe schrok er zelfs al van: “Hoe meer kennis, hoe meer twijfel”, maar Confucius bood hem uitkomst: “Twijfel is de waakhond van het inzicht.” Er is dus hoop voor ons stervelingen! Hieronder heb ik voor de liefhebber nog wat – minder historische – citaten, inzichten en anekdotes gedurende het congres opgeschreven. Noem het ‘wist-je-datjes’.

•    Ik had bij de aanmeldgegevens het – niet verplichte – vakje waar je je tak van sport invult opengelaten. Dit opende de deur voor mijn collega’s: ja, hij schaamt zich voor zijn sport!
•    Als ik me als tafeltennistrainer heb voorgesteld aan Henk Kraaijenhof: “Die tafeltennistrainers zouden zich best wat meer mogen laten horen.”
•    Frank Dick: “It’s the job of the coach and teacher to take people from who they are to who they are capable of becoming.” Even later citeert hij uit ‘Harry Potter’ Dumbledour: “It’s choices, Harry! Not actions.”
•    Marc Lammers: “Spring altijd in het diepe. Het ondiepe doet namelijk zeer” en “Het kan zeker de moeite zijn om bij evaluatie je spelers te vragen hun grootste irritaties over elkaar en de coach op te schrijven.”
•    Flow = Ritme + Visualisatie + Commitment + Fitheid + Sterke punten
•    SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden)?
SMART-IE (…, inspirerend, evalueerbaar)!
SMOOTH (specifiek, meetbaar, onacceptabel, onrealistisch, tijdsgebonden, hilarisch)!
•    Bij het natafelen gooide Irene een glas sinaasappelsap over de tafel. Vooral Terry was de klos. De pret was er bij de anderen niet bepaald minder om.
•    Terry en ik kregen in onze goodiebag geen clipboard… Luc wel!