De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Dagboek cursisten trainer-4

In een serie artikelen schrijven Martijn Spithoven, Thomas Groenevelt en Bert Olofsen maandelijks over hun belevenissen tijdens de door NOC*NSF opgezette cursus trainer-4. Vandaag is Martijn Spithoven aan de beurt.

Mijn naam is Martijn Spithoven, ik ben 22 jaar en woon in Nijmegen. Op dit moment ben ik bezig met de minor Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit in Utrecht om daarna de Universitaire Master Sportbeleid en Sportmanagement op te kunnen pakken.

Als tafeltennistrainer ben ik sinds 2010 actief bij mijn eigen vereniging, Tafeltennis Nijmegen. In 2012 ben ik toegetreden tot de technische commissie van TN. Hierbij ben ik verantwoordelijk voor het onderwerp trainingen. Mijn trainerswerkzaamheden bij TN zijn enorm divers.Naast mijn werkzaamheden bij TN, ben ik sinds dit seizoen ook aan de slag gegaan als afdelingstrainer bij de afdeling Oost. Op dit moment ben ik in het bezit van een trainer 3 licentie. Dit jaar ga ik aan de slag met de niveau 4 opleiding. Tevens zit ik sinds kort als secretaris in het bestuur van de VVTT.

In september is de nieuwe trainer 4 opleiding gestart. Deze opleiding, die plaatsvindt in Sportcentrum Landstede te Zwolle, is een pilot die door NOC*NSF, 16 verschillende sportbonden, de Hogeschool van Amsterdam en ROC Landstede wordt georganiseerd. Namens de Nederlandse Tafeltennis Bond doen Thomas Groenevelt, Bert Olofsen en ikzelf mee.

Het meest interessante aan deze opleiding is dat het sportoverstijgend is. In Zwolle doen onder andere handballers, triathlonners, schaatsers, rugbyers, turners, badmintonners en ijshockeyers mee. Hierdoor kun je enorm veel van andere sporten leren. Je leert door deze opzet out of the box-denken. Verder is het erg mooi om de verschillen en de gelijkenissen van alle verschillende sporten te zien. In ieder geval is de gelijkenis voor alle deelnemers de passie voor sport en de wil om andere mensen te coachen en iets bij te brengen. Zo ontstaan er constant discussies en gesprekken. Dit is erg leerzaam en geeft enorm veel energie.

De afgelopen periode zijn er tijdens de opleiding alweer flink wat onderwerpen de revue gepasseerd. Zo hebben we het onder andere al gehad over periodisering, de verschillende energiesystemen, het ontwikkelen van visie op sport, het begeleiden van sporters in motieven en doelen, het ondersteunen van sporttechnisch beleid en het voorbereiden van wedstrijden aan de hand van analyseren. Een hoop mooie thema’s die soms direct toepasbaar zijn in de praktijk. Je wordt in ieder geval elke keer aan het denken gezet.

Kanttekening aan de opleiding is dat tijdens de opleiding geen sportspecifiek aanbod is. Gelukkig zijn we met z’n drieën , daardoor is er regelmatig ruimte om over onze eigen sport te discussiëren. Het is de bedoeling om het sportspecifieke gedeelte bij je stage op te pakken. Volgend jaar ga ik starten met mijn stage bij Marcel Kraa. Hopelijk ga ik daar een hoop sportspecifieke zaken bijleren, maar daar ben ik wel van overtuigd! En nu weer aan de slag met de opdrachten…

 

Ik geef het toetsenbord door aan …… Thomas Groenevelt.