De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Als het erop aan komt……… Verbeter je prestatie door mentale training

Over de auteur:

ricoDr. Rico Schuijers (1966) is sportpsycholoog. Hij heeft sportpsychologie in Nijmegen gestudeerd en is in 1990 een eigen bedrijf begonnen. Daarnaast heeft hij van 1996 tot 2003 aan zijn promotie gewerkt aan de Sporthochschule van Keulen in Duitsland, alwaar hij in 2003 promoveerde. Hij was van 2008 – 2010 voorzitter van de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland en is voormalig lid van de Managing Council van de International Society of Sport Psychology.

Zijn dagelijks werk bestaat uit het trainen en begeleiden van topsporters, individueel of in teamverband. Hij werkt met meerdere nationale teams en individuen in diverse sporten die zich voornamelijk richten op de Olympische Spelen. Daarnaast werkt hij ook voor de luchtverkeersleiding op Schiphol en voor Eurocontrol in Maastricht, en voor de luchtmacht. Hij werkt ook met dirigenten en musici. De overeenkomst tussen deze beroepen is dat het stressberoepen zijn, waar op een bepaald moment een bepaalde prestatie wordt verwacht. Het werken met deze mensen is de core-business van Schuijers.

Inhoud boek:

Als het erop aan komt Het leveren van prestaties op topniveau vergt niet alleen vakmanschap en een goede conditie. Wie in de hitte van de strijd, als het er echt op aankomt, overeind wil blijven, zal ook de mentale vaardigheden moeten trainen.

In dit boek komen twaalf mensen aan het woord die aan de hand van vier thema’s – spanning, zelfvertrouwen, concentratie en motivatie – vertellen over hun ervaringen met mentale training. Het zijn mensen die er hun voordeel mee hebben gedaan in stressgevoelige beroepen in de topsport, de cultuur, bij de politie en het bedrijfsleven.

Elk thema wordt door de deskundige sportpsycholoog en mentale trainer Rico Schuijers nader verdiept met handige tips die bijdragen aan het vergroten van het benodigde zelfinzicht.

 

 

Oordeel:

 Al verschillende boeken gelezen over mentale training. Maar dan ging het alleen over de mentale training in de sport (sportpsychologie). Hoe logisch het eigenlijk ook klinkt, had ik er nooit bij stil gestaan dat er ook in andere stressgevoelige beroepen aan mentale training gedaan wordt. Het is interessant om de verhalen te lezen van deze totaal verschillende mensen in verschillende functies.

 Na de verhalen van de personen geeft Rico Schuijers heel duidelijk en kort per thema (spanning, zelfvertrouwen, concentratie en motivatie) informatie en tips.

Ik vind het altijd heel fijn om theorie en praktijkvoorbeelden te koppelen aan elkaar. En dat gebeurt heel goed in dit boek. Geen droge stof en ook nog eens mooi geïllustreerd met foto’s. Bijv. van “onze eigen” Theo Rieken die aan het woord komt over motivatie.

 Zeker niet het meest uitgebreide boek over mentale training maar de moeite van het lezen meer dan waard.

 

Titel: Als het erop aan komt…….verbeter je prestatie door mentale training

Auteur: Rico Schuijers

Uitgever: daM uitgeverij Deventer

ISBN: 978 90 818235 9 3

Te bestellen bij:  o.a. Bruna en Bol.com  prijs:  16,50