De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

SPORTNAZOMERCOLUMN van Peter Boon: Over EJK, Kelly van Zon en Goudgele rakkers

visieIn een grijs verleden……Wat een vreemd begin. Nu ben ik grijs en in het verleden een donkerblonde columnist bij VISIE. In dat grijze verleden eindigde ik mijn laatste vaste column (2002) met ongeveer woorden van deze strekking: ‘Als mijn zomercolumn in december uitkomt, dan mist die vooral actualiteit’. Vooral anticiperend op het (toen) zeer onregelmatig verschijnen van VISIE en ook anticiperend op het voorblad van VISIE: (on) regelmatig met een voetenwerk tekening. Kortom Peter Boon ten voeten uit: dubbelzinnig en eigenzinnig…..

Incidenteel schrijf ik nog wel eens een column. Als voorbeeld de gastcolumn in VISIE over het EJK 2015: ‘Wie verpasst man ein titel’.

Nu verzorg ik weer (on)regelmatig mijn bijdrage voor de nieuwsbrief van de VVTT. Welkom terug……

De zomer vliegt voorbij, zonder me te ergeren aan het Nederlands voetbalelftal op het EK. Ik benijd Danny Blind niet. Als collega-Zeeuw belde hij mij onlangs, of ik zijn assistent wil zijn. Ik heb vriendelijk bedankt. Ik kan namelijk slecht tegen mijn verlies. Ik kijk deze zomer wel eens naar Canvas (Belgische TV-zender) en erger me aan de Rode Duivels, Wilmots en de gedateerde analyticus Jan Mulder. Van die laatste zijn wij in Nederland gelukkig verlost. Mooi getransfereerd naar Canvas.

Ik bezoek het EJK in Zagreb. Wat me opvalt dat uit de trainershoek voornamelijk oud (met nadruk op leeftijd) collega’s T4 en T5 belangstellend zijn. Helaas maar een enkeling uit de nieuwe ‘Yolo’-generatie.

Als jonge coach heeft de EJK mij heel veel inspiratie en motivatie opgeleverd. Bovendien wordt je ontgroend (de Grondingse studenten van Vindicat kunnen hier nog een puntje aan zuigen), bijgeschoold en gedold. Vraag maar aan Thomas G., die geen zwijgplicht is opgelegd en dus uit de school mag klappen…….

Eenmalig mag, en nu klap ik ongevraagd uit de school van Terry S., Thomas G. vreemd gaan met een T5-collega. Vaste bezoeker Terry moet nog les geven tijdens het EJK, maar als Thomas volgend jaar weer braaf meegaat met Terrry krijgt hij toestemming. Hij reageert: ‘Wir schaffen dass….’.

Opvallende speler Laurens de Vos, een slimme gehandicapte Belg, die op de EJK al piekte en bij de Para’s in de nazomer Gerben Last (prima prestatie) in de finale (klasse 9) klopt.

Mijn conclusie deze EJK : De traditioneel sterke landen als Frankrijk en Duitsland hebben het lastig. Mindere lichtingen wellicht? Verder: een huidige jeugdtopper heeft het lastig door te breken bij de senioren. De gemiddelde leeftijd op de OS ligt half de 30 jaar. Dan moet je nog erg lang en veel trainen en het nodige investeren om die top te halen en een beetje belegde boterham te verdienen. Daarnaast het plezier behouden. Europees juniorenkampioen Cassin staat thans nummer 165 op de Wereldranglijst. Maar hij is helaas een uitzondering.

Naast het EJK genoten van Wimbledon, Tour de France, de Olympische Spelen en het toetje de Paralympics.

Opvallend deze zomer de vallende ziekte van de Nederlands wielrenners. Achtereenvolgens: Kelderman (Zwitserland) Kruiswijk (Italïe), Dumoulin (Spanje) en Van Vleuten (Olympische Spelen) gaan op hun plaat.

Het zijn niet de Olympische spelen van Dafne (gedeeltelijk) Ranomi, en Epke. Dafne is na de Spelen gaan balen met vriendje in Bali. Ranomi is net zo vaak van coach gewisseld als van levenspartner en kan van aankomend arts Epke leren, dat die, sinds hij getrouwd is weer wat vaster op zijn benen staat.

Heb genoten van de Masterclass OS finale enkelspel mannen, waar Ma Long tafeltennisles geeft aan Zhang Jike in effectiviteit.

Na afloop OS de standaardhuldiging van medaillewinnaars in den Haag. Met voorspelbare toespraken van (ex) hockeycorpsballetjes Rutte, Schippers (Edith), Bolhuis en Hendrikx. Een elitair feestje waarop nuance ontbreekt. Wat zou het toch leuk zijn als daar ‘special guest’ Yuri van Gelder zijn afscheid aankondigt en een speech houdt. Uiteraard voorbereid en gecorrigeerd op tekst door zijn advocaat. In de week voor de huldiging was Yuri ter promotie nog te zien zijn in een ster spot vanwege het nationale hitteplan: “Veul drinken”……..

“Hartelijk dank heer Rutte, dat u mij vanwege mijn afscheid hebt uitgenodigd. Ik snap dat ik niet in aanmerking kom voor een lintje vanwege mijn cocaïnegebruik. Fantastisch dat jullie mij als aandenken een gouden ring hebben gegeven ter compensatie, dat ik de gouden medaille in Rio niet mocht ophalen van Meneer Maurice, waardoor Nederland de top 10 van het medailleklassement misliep, ha ha. Net als u meneer Rutte bied ik mijn excuses aan voor een leugentje. U beloofde ons 1000 euro en we kregen niets. Het aantal goudgele rakkers in het HHHuis, dat ik nuttige was het dubbele van wat ik in de rechtszaak noemde. Mijn advocaat zei me, dat als ik dit zou zeggen meineed is. Nu dat is toch mijn eed, waarover ik beslis. Daar heb ik dan ook geweun schijt aan, pleur op, Mark”

De zomer eindigt met de Paralympics en een ontketende Kelly van Zon, die een wereldbal slaat op de Kelly manier. Gaan voor elke bal en dan komt er veel zonne-energie vrij bij Kelly. Na Londen wederom goud in Rio. Klasse!! Ik denk , dat Kelly nog een goudgele rakker met streekgenoot Yuri gaat drinken. Verdiend voor onze najaarszon, ambassadeur Parasport. Bovendien heeft rakker Yuri als troostprijs nog iets wat smaakt naar goud en hij erg belangrijk vindt. Wellicht kan Kelly Yuri een lesje topsportbeleving meegeven.