De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Servicetraining met Jiao Li

Visie wil een doorgeefluik zijn van kennis van en voor trainers. In de nieuwe Visie (verschijning rond 20 juni) is onder meer een artikel over servicetraining met Li Jiao te lezen.

Een van de belangrijkste slagen van het tafeltennis is de service. Het is de enige slag die in elke rally voorkomt en zonder tussenkomst van een tegenstander gespeeld wordt. Het aanleren van een service bij jongere kinderen is best lastig. Hoe vaak heb je wel niet gezegd: ‘goed kijken bij Heren 1’, of ‘serveer elke week een bak ballen leeg’? De echte ‘gevoelsspelers’ kunnen op die manier een service wel onder de knie krijgen. Om de andere spelers toch te kunnen helpen, spraken we met international en Nederlands kampioene Jiao Li.

100 keer het balletje opgooien
Van Jiao Li is genoeglijk bekend, dat ze een gevaarlijke service bezit. Gekoppeld aan haar linkshandig-zijn maakt deze service het iedereen heel moeilijk. Hoe heeft ze zelf haar services ooit aangeleerd? "Met héél veel ballen", zegt ze lachend. "Uiteindelijk gaat het er met de service om, dat je die heel vaak oefent. Na elke training een bak ballen leegserveren is geen overbodige luxe. Als kind kreeg ik in China ook huiswerk mee voor de service: ik moest thuis elke dag 100 keer de bal opgooien. Niet serveren, alleen maar de bal opgooien."

De opgooi van de bal is heel belangrijk voor de service. Daarom raadt Jiao Li aan om bij beginners met een topspin- of contraservice te beginnen. "Met name de contraservice moet strak gespeeld worden. Dan kun je dus niet uit de hand serveren en moet je wel goed opgooien. Daarnaast sluit deze service ook weer goed aan op contra of topspin, wat vaak als eerste slag geleerd wordt." Voor dit interview gaan we er echter vanuit, dat de spelers dit al kunnen en richten we ons op de backspinservice met de forehand vanuit de backhand-hoek.

Dit en andere interessante artikelen verder lezen? Abonneer je op Vise via de website van de VVTT, de Vereniging van Tafeltennistrainers. Deze uitgave van Visie wordt overigens eenmalig ook via de NTTB naar alle verenigingen gestuurd.