De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Congres NLcoach: de weg naar Rio

Of ik een stukje wil schrijven over het komend NLcoach-congres? Ja, natuurlijk! Zelf ga ik met enige regelmaat naar deze congressen toe, en ik raad alle (tafeltennis)trainers aan dat ook eens te doen. En met reden: NLcoach wil de kennis van de Nederlandse trainer-coach verbeteren. Juist op dat punt vinden NLcoach en de VVTT elkaar.

Verwondering over wat je hoort en ziet
Verwondering over wat je zoal ziet en hoort

Op vrijdag 11 december staat op Papendal het thema “The Road to Rio” centraal en wordt stilgestaan bij wat de rol van de coach is op weg naar een piekmoment. Anders dan deze vraag misschien doet vermoeden, is de dag bedoeld voor alle Nederlandse trainers-coaches. In interessante workshops variëren de onderwerpen van ‘Action Learning’ en ‘winnaarsmentaliteit’ tot ’talentidentificatie’ en het ’trainen van mentaliteit’. Je mag kiezen voor de workshop waar jij je het meest voor interesseert. Het is daarbij extra leuk om te vermelden dat ‘onze’ Irene Faber een workshop gaat geven over talentidentificatie; hierover heeft menig tafeltennistrainer al van alles gehoord tijdens de laatste VVTT-bijscholing, maar voor diegenen die er alsnog (meer) van willen weten: pak je kans! Daarnaast volgt iedereen de lezing van atletiekcoach Frank Dick en woon je een topcollege bij van Robin van Galen, Maurits Hendriks, Marc Lammers, Toon Gerbrands of Charles van Commenée. Het programma laat zich het best bekijken via deze link.

Een dag op een NLcoach-congres ervaar ik altijd als een feest. Ik herinner me een lezing over ‘kijktraining bij basketbal’ in Amsterdam, en zat op de terugweg steeds te denken: wat kunnen we hier nou mee met tafeltennis? Indrukwekkend was ook een geëmotioneerde Foppe de Haan tijdens een verhaal over teambuilding in Assen, en met plezier denk ik terug aan de nieuwste stabiliteitsoefeningen. Je maakt wat mee. Een NLcoach-congres haalt je voor even uit de tafeltenniszaal, maar sleurt je een wereld van kennis en innovatie binnen. Dat prikkelt en fascineert.

Uit de wandelgangen reeds vernomen: Luc Janssen en Terry Schaffers hebben zich al aangemeld.
En ik! Ga jij ook? Geef je dan hier op.

Thomas Groenevelt