De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Opleiden van verdedigers ‘Op Iedere Vereniging Minimaal ÉÉN Verdediger’

Inleider: Elena Timina
Datum: 27-03-2011
Locatie: APELDOORN

Opleidingen/bijscholingen: Inspirerende bijeenkomst ‘Verdedigen’

Zondagmiddag 27 maart doceerde een bevlogen Elena Timina, bij TTV De Brug in Apeldoorn, drie uur lang de deelnemers van de opleiding tafeltennistrainer 3 en leden van de VVTT voor bijscholing over het thema ‘verdedigen’. Elena Timina is uiteraard bekend als speelster van de nationale selectie, maar is ook druk bezig met de opleiding ‘Topcoach 5’, waarbij opgeleid wordt tot bondscoachniveau. Dit is een intensief traject waarnaast zij buiten de wedstrijden namens Nederland ook nog in Frankrijk competitie speelt bij SA Niort Souché en moeder is van twee kinderen.

Ondanks haar volle agenda wilde zij deze bijeenkomst graag verzorgen. Tijdens de les werden theorie en praktijk uitstekend afgewisseld en kon zij elke aanwezige (inclusief barman) van de eerste tot de laatste minuut boeien met interessante vraagstukken, uitdagende oefenvormen en inspirerende anekdotes. Bij elkaar waren er meer dan twintig aanwezigen, waaronder oud-international Mirjam Hooman en NTTB Hoofdbestuurslid Topsport Paul Haldan. Beiden konden met hun internationale ervaring nog iets extra’s toevoegen aan de toch al zeer interessante stof die aangeboden werd.

Mirjam Hooman had haar pupil Vera van Boheemen (NTTB Talentgroep) meegenomen als voorbeeld van een verdedigster in opleiding. Vera ondersteunde Elena bij specifieke onderwerpen en kreeg ondertussen ook nog verschillende tips van Elena over haar eigen spel, waardoor niet alleen de deelnemers iets leerden die middag.

Na afloop van de bijeenkomst konden alle deelnemers na deze (ook fysiek) inspannende les met een tevreden gevoel naar huis. Elena heeft deze bijeenkomst goed gebruikt om te laten zien dat het opleiden van verdedigers in Nederland van groot belang is. Het leek er af en toe zelfs op dat zij iedereen aan het verdedigen wilde krijgen!

De combinatie van lessen van NTTB opleidingen en VVTT bijscholingen is deze eerste keer bijzonder goed bevallen. Als de volgende combinatielessen ook zo goed verlopen dan is dat een prima start in de praktijk van de samenwerking tussen beide partijen!

NTTB/Michiel de Korte


Elena is geboren in Moskou in de toenmalige Sovjet Unie op 8 mei 1969. Haar vader was juwelier en haar moeder lerares in de Russische taal en letterkunde. In 1976 ging ze naar school en begon ze met tafeltennis. Op 13 jarige leeftijd speelde ze haar eerste EJK voor het Russische team en sindsdien is ze eigenlijk als full time professional met tafeltennis bezig geweest.

In 1986 voltooide Elena de schoolopleiding en ging ze in Moskou naar de Universiteit van Sport en Fysieke Cultuur. In 1990 behaalde ze haar diploma van coach. Deze opleiding was zeker voor die tijd zeer veelzijdig en modern. In die tijd kreeg ze een basisplaats in het Russische nationale team, waarmee ze vele successen heeft behaald. In 1993 werd Rusland 5e op het WK in Gothenburg; een jaar later werd in Birmingham de Europese titel behaald. Elena ontving toen de Joola-Trofee voor beste speelster van het landentoernooi. In 1994 won Rusland tevens de World Team Cup en een jaar later de European Nations Cup. Deze prestatie werd in 1997 herhaald. Elena was tussen 1993 en 1997 de kopvrouw van het beste team van Europa.

Met haar dubbelspelpartner Irina Palina heeft ze twee keer (1990 en 1994) een zilveren medaille gewonnen op het EK. Ook werden de kwartfinales op het WK van 1995 in Tianjin bereikt. Irina en Elena stonden ook bij de Spelen van Barcelona en Atlanta in de kwartfinales van het dubbelspel.

In 1994 is Elena getrouwd met de Nederlandse sportjournalist Robert Misset. Samen hebben zij twee prachtige kinderen gekregen: Andrej in 1999 en Wera in 2001. Heel snel na de geboorte van Andrej ging Elena weer tafeltennissen. De poging om met Irina Palina plaatsing voor de Olympische Spelen van Sydney af te dwingen mislukte. Ze werd nog Nederlands kampioen in 2000 en dacht dat haar internationale carrière voorbij was. Tot 2007 bleef ze spelen en coachen bij haar club NAK Den Helder.

Een uitnodiging voor het Pro Tour toernooi in het Russische St. Petersburg in november 2005 veranderde alles. Elena plaatste zich voor het hoofdtoernooi en keerde als nummer 130 terug op de wereldranglijst. Ze mocht na vijf jaar wachten spelen voor Nederland en dankzij haar ranking kon het Nederlandse team op de WK weer in de A-categorie spelen. In 2006 werd ze uitgenodigd door de NTTB om voor Nederland te spelen. Op de WK in 2006 in Bremen eindigde Nederland als 14e. Met Li Jiao en Lie Jie, die in 2008 voor Nederland mocht spelen, heeft Elena een fantastisch 2008 beleefd. Ze speelde op de WK in Guanghzou de wedstrijd van haar leven tegen de Koreaanse Dang Ye Seo en het team bereikte mede daardoor de laatste acht. Een groot succes voor Nederland. Met Jiao en Jie mocht Elena naar de Spelen van Peking, haar derde Spelen. Door verlies tegen Amerika en Singapore werden de kwartfinales niet gehaald.

In oktober werden de vruchten geplukt van jarenlange investeringen. Elena speelde bij Den Helder al met Li Jiao en Li Jie en was daar ook hun coach. Nu haalden ze gezamenlijk, als drie geïntegreerde Nederlanders, één van de grootste successen uit de geschiedenis van het Nederlandse tafeltennis. Ze werden Europees kampioen met de Nederlandse ploeg door vanaf de kwartfinale alle wedstrijden met 3-0 te winnen. Elena maakte tegen de Hongaarse Lovas het beslissende punt in de finale en net als 14 jaar eerder viel ze languit achterover. Voor de tweede keer in haar carrière Europees kampioen in het landentoernooi met twee verschillende landen; waarschijnlijk kan niemand haar dat nazeggen?

Sinds 2007 speelt Elena weer in het buitenland. In het seizoen 2007-2008 bij het Duitse Bad Driburg in de Bundesliga; het afgelopen seizoen bij het Franse Niort in de Pro-A. Op haar 40ste heeft ze haar contract nog met een jaar verlengd. Als coach heeft Elena jarenlang bij Den Helder gewerkt. Ze is ook enige tijd jeugdcoach geweest bij de NTTB. In 2008 behaalde ze als coach van het Nederlandse cadettenteam de 6e plaats op de EJK. In 2009 is Elena door de NTTB aangesteld als assistent-bondscoach.