De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Nieuw NTTB ranglijstsysteem

nieuw_ranglijstsysteemSinds 1993 maakt de NTTB ranglijsten voor senioren. Tot nu toe met behulp van het Duitse Joola Ranglisten System. In die tijd was dit vrijwel het enige systeem waarin de sterkte van spelers werd bepaald aan de hand van individuele resultaten en waarbij het verschil in sterkte tussen spelers in één wedstrijd mede bepalend was voor de te behalen (of te verliezen) ranglijstpunten.

Inmiddels zijn er veel meer systemen beschikbaar. Gedurende de afgelopen jaren is een nieuw ranglijstsysteem ontwikkeld en getest. Dit nieuwe ranglijstsysteem werkt volgens het principe van de World Rankings van de ITTF, gebaseerd op werk van wiskundige Arpad Elo. Deze methode is niet alleen in gebruik bij de ITTF, het wordt ook gebruikt bij tafeltennisbonden van andere landen en bij veel andere sporten. Het meest bekend is de methode uit de schaaksport.

In het Joola systeem kon slechts een beperkt aantal resultaten gebruikt worden. Dat kon bovendien slechts voor een beperkt aantal spelers, nu ongeveer 600 heren en 400 dames. In het nieuwe systeem is dit uitgebreid tot alle ongeveer 17.000 competitiespelers in de NTTB en alle anderen die tijdens nationale toernooien uitkomen.

In het nieuwe systeem kunnen dames, heren, jongens en meisjes onderling vergeleken kunnen, ongeacht in welke competitie of toernooiklasse ze spelen. Zo worden bijvoorbeeld resultaten van dames die in gemengde competities spelen in het Joola systeem niet meegeteld. In het nieuwe systeem kan dat wel. Hetzelfde geldt voor jeugdspelers die in seniorencompetities spelen.
De ranglijst wordt maandelijks ververst met de nieuwste resultaten uit de competitie en de landelijke toernooien.

In het nieuwe ranglijstsysteem zijn bijna alle competitie- en toernooiresultaten vanaf 2009 verwerkt. In de testfase zijn de uitkomsten van het nieuwe systeem regelmatig vergeleken met de huidige Joola ranglijst en de nationale jeugdranglijsten. Ook zijn de uitkomsten bekeken door mensen uit de praktijk (competitieleiders, bondscoaches en toernooileiders). Daaruit is al gebleken dat het nieuwe systeem een goed beeld geeft van de nationale krachtsverhoudingen.

Vanaf januari 2016 zal de nieuwe ranglijst worden gebruikt voor de loting en plaatsing op nationale seniorentoernooien. Tot dat moment blijft het Joola systeem in gebruik.

Voor de loting en plaatsing bij nationale jeugdtoernooien blijft de jeugdranglijst bepalend.

Het nieuwe ranglijstsysteem (met uitleg) is te vinden op www.nttb-ranglijsten.nl