De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Boekrecensie: Coachen doe je samen van Marc Lammers

“Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.”

Door Inge Wevers

Over de auteur:

Marc Lammers (1969) is al vanaf jonge leeftijd een hockeyfanaat. Hij speelde ruim 10 jaar op het hoogste niveau en bekwaamde zich als tiener ook in het vak van trainer-coach. Hij is een voorbeeld van een moderne coach. Hij staat bekend om zijn innovaties (videobril, “oortjes”, “Sinterklaasstick”). Als bondscoach won hij met het Nederlandse dameshockeyteam in 2004 de zilveren Olympische medaille, en in 2008 Olympisch goud op de Spelen in Beijing.

Waarom dit boek?

Marc Lammers zegt hierover: “zoals ik op mijn beurt altijd nieuwsgierig ben naar de werkwijze en de inzichten van anderen, geldt dat andersom evenzeer. En dat juich ik toe. Dus daarom ook dit boek.”

Hij wil graag vernieuwen en vindt ook dat een coach open moet staan voor nieuwe gezichtspunten en te allen tijde bedrijfsblindheid moet zien te voorkomen. Met dit boek hoopt hij de lezer te enthousiasmeren en vooral de eigen weg te bewandelen. Centraal staan daarbij de sterke punten.

Inhoud boek:

Marc Lammers vertelt zijn eigen verhaal en schetst aan de hand van tal van praktijkvoorbeelden zijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Daarbij komen vele sportoverstijgende thema’s aan bod: durf, leiderschap en de kunst van het winnen. Lammers’ stelregel: “winnaars hebben een plan, verliezers een excuus”.

Oordeel:

Een heel boeiend boek. De titel en subtitel (Coachen doe je samen. Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus) vond ik al heel pakkend. Marc Lammers benoemt in het boek niet alleen zijn sterke kanten maar ook zijn zwakke kanten. Hij is zelfkritisch en open, volgens mij twee eigenschappen die heel belangrijk zijn voor een goede coach/trainer.

Daarnaast spreken mij de volgende zaken die hij aankaart, erg aan:

  • discipline en zelfvertrouwen
  • te allen tijde het goede voorbeeld geven
  • communicatie: open vragen stellen
  • spelers uitdagen om zelf met een strijdplan te komen, zelf laten nadenken en zelf doen
  • concentreer je op het heden
  • vernieuwing
  • toewijding
  • durf je kwetsbaar op te stellen; wie dat doet wint juist aan gezag i.p.v. aan gezag te verliezen
  • wijs de spelers op hun kwaliteiten en druk ze op het hart om te genieten!
  • willen is kunnen.

 

Kortom: een goed boek waardoor ik mezelf nog meer een spiegel voor ben ga houden en mezelf vragen ben gaan stellen over mijn manier van training geven en coachen.

Titel: Coachen Doe Je Samen
Auteur: Marc Lammers
Uitgeverij: Tirion uitgevers
Isbn: 9789043913829
Te bestellen: o.a via de eigen website van Marc Lammers en via bol.com voor € 10,-