De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Boekrecensie: Bettine, overwinnen, overleven

Door Inge Wevers

Over de acteur:
Alje Kamphuis groeit op in het Zuid-Hollandse Hazerswoude, net als Bettine. Vanaf zijn elfde speelt hij tafeltennis bij de plaatselijke vereniging Avanti en traint daar negen jaar samen met Bettine onder leiding van coach Gerard Bakker. Van 1986 tot 1993 is Alje verslaggever van Avro Sportpanorama en maakt voor dit programma diverse reportages over Bettine, onder andere over hoe ze zich in China voorbereidt op de Olympische Spelen in Seoel. In de maanden rond Bettines comeback in 1989 is Alje sparringpartner bij trainingen en begeleidt hij haar tijdens contractbesprekingen in Italië. Alje verruilt de Avro voor de KRO en wordt regisseur bij Ook dat nog! Sinds 2000 is hij verslaggever van Netwerk. Bettine overwinnen, overleven is zijn eerste boek.

 
Inhoud boek:
Bettine Vriesekoop is ruim vijfentwintig jaar het gezicht van het Nederlandse tafeltennis. Ze vierde grote triomfen, won belangrijke toernooien, maar ging meer dan eens door een diep dal. Dit is de biografie van een survivor.

1001004002043653

In 1972 slaat Bettine als meisje van elf in een gymzaal in Hazerswoude haar eerste bal. Tot 2000 blijft ze actief als topsporter. De beginperiode van deze lange carriere kenmerkt zich door Spartaanse trainingen onder leiding van Gerard Bakker, de coach die haar heeft ontdekt. In 1982 pakt ze de Europese titel. 
Bettine breekt na de Olympische Spelen van 1988 met Bakker en besluit zelf te stoppen met tafeltennis. Een jaar later maakt ze haar comeback. In een emotioneel proces worstelt ze zich los van haar verleden en wordt in 1992 opnieuw Europees kampioen. 
Bettine is in 1999 drie maanden zwanger als haar partner plotseling overlijdt. Tafeltennis biedt haar troost en structuur. De sport waar ze zo van houdt, helpt haar te overleven. 
Bettine, overwinnen, overleven is geschreven door een journalist die haar al bijna dertig jaar volgt, vanuit zijn werk, maar ook als vriend. Het boek geeft een fascinerend beeld van de sportarena, met alles wat zich achter de schermen afspeelt. Het is een verhaal over genadeloze ambitie, spanningen en pijn, botsende ego’s, dramatische nederlagen, maar gelukkig ook goud.

 

Oordeel:
Hoewel het boek al in 2003 verschenen is, blijft het een prachtig, aangrijpend portret van een fantastische en bijzondere (sport-) vrouw. Nog meer respect heb ik hierdoor gekregen voor Bettine. Ook heel mooi geillustreerd met (zwart/wit) foto’s. 
Ik heb al best veel boeken verslonden in mijn "leescarriere" maar dit is het enige boek in mijn boekenkast dat ik 2 keer gelezen heb. Mooie pakkende titel ook!  
 
Titel: Bettine, overwinnen, overleven
Auter: Alje Kamphuis
Uitgeverij: Van Praag Amsterdam
Isbn: 90-490-2501-3

Te bestellen: o.a. Bol.com