De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Tip uit Suriname (1): Combi batje/bal en speedladder

 MartijnVanaf september tot en met december zit ik (Martijn Spithoven) in Suriname om daar tafeltennistrainingen te verzorgen. Soms komt het voor dat de groepen groter zijn dan het aantal tafels die ik kan gebruiken, dan moet ik op een creatieve manier de kinderen toch zinvol aan het werk zetten. Een daarvan wil ik graag met jullie delen. Het combineren van batje/bal met de speedladder.

   Veel trainers zullen bij de beginners af en toe de kinderen laten hooghouden of het balletje op het batje laten balanceren. Ik denk prima om af en toe te gebruiken bij echte beginners, maar al snel is het geen uitdaging meer en wordt het saai. 

 Verder ben ik  er zelf fan van om tijdens de warming up gebruik te maken van een speedladder. Wel ben ik al een tijdje opzoek om het gebruik hiervan voor de jongere jeugd wat speelser te maken. Hierdoor kwam ik al snel op het idee om batje/bal en de speedladder te combineren.

  

foto (5) Bij het begin geef ik de kinderen de opdracht om het balletje te laten balanceren op het batje en dan per vak van de speedladder een stap te zetten. Eerst laat ik ze dit rustig doen en elke keer als het is gelukt zonder de bal te laten vallen, mogen de kinderen de oefening iets sneller uitvoeren. Daarna laat ik dezelfde oefening doen, alleen dan met twee passen per vak en/of zijwaarts door de speedladder heen bewegen. Dezelfde voetenwerkoefeningen laat ik daarna ook doen in combinatie met hooghouden.

 foto (6)Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden en combinaties, maar ik hoop met bovenstaande in ieder geval een basis mee te geven. Deze oefening is prima als er te weinig tafels zijn, maar kan ook goed gebruikt worden voor de warming up. Daarnaast denk ik dat het prima te gebruiken is voor gastlessen op scholen.

 Ik hoop dat jullie iets aan deze tip uit Suriname hebben. Binnenkort weer een nieuw voorbeeld die gebruikt kan worden voor trainingen met een grote groep en weinig tafels.