De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Sportmindfulness – Edith Rozendaal

SportMindfulness - Edith Rozendaal Over de auteur:

Edith Rozendaal is sportpsycholoog en begeleidt topsporters, talenten en trainers. Zij is eigenaar van sport-gek.nl. Tevens is ze supervisor op de Vrije Universiteit. Zij studeerde Bewegingswetenschappen en volgde een opleiding aan de Academie voor Lichamelijk Opvoeding. Eerder verscheen het boek: ‘Sportgek, psychologie voor de sporter’ (zie eerdere recensie).

  Waarom dit boek:

De ontwikkelingen in de sportpsychologie staan niet stil. Daar willen sporters en trainers graag op een toegankelijke manier meer over weten. Daarom besloot de schrijfster, na het uitkomen van haar vorige boek ‘Sportgek’, de nieuwe inzichten te verwerken in dit nieuwe boek ‘Sportmindfulness’.

  Inhoud boek:

Over ‘het mentale in de sport’ hangt voor veel mensen nog altijd een zweem van geheimzinnigheid, het blijft iets ongrijpbaars, iets engs. En wat we dan graag doen is het wegduwen, er niets van willen weten. In de huidige tijdsgeest echter staan sporters steeds meer open om de invloed van gedachten, gevoelens en gedrag op hun sportprestaties te onderzoeken. Lees de praktijkvoorbeelden van talentvolle sporters uit dit boek er maar op na. Ook zien we meer invloeden vanuit oosterse tradities op het denken van atleten.

Vanuit de mindfulness en sportpsychologie wordt in dit boek een praktijkgerichte, down to earth manier beschreven van omgaan met het mentale deel van de sport. In de taal van de sporter. Mét praktijkvoorbeelden. Het gaat over concentratie, over druk, over zenuwen, over blessures, over motivatie en over boosheid op de scheids, de trainer of uzelf. Oftewel over alles wat een sporter vroeg of laat in zijn sportcarrière op zijn pad vindt.

 Oordeel:

Omdat ik met veel interesse ook het vorige boek van Edith Rozendaal gelezen had, bestelde ik ook haar nieuwe boek. De sportpsychologie blijft wat mij betreft een van de boeiendste onderdelen in de sport. En helemaal in onze mooie, maar ook moeilijke sport tafeltennis. En als je tijdens een toernooi zo rondkijkt in zo’n grote sporthal dan kunnen nog veel spelers/speelsters maar zeker ook trainers en coaches nog veel vooruitgang boeken als ze eens iets meer aandacht zouden besteden aan dit onderdeel. 

In dit boek wordt heel helder uitgelegd wat mindfulness is (kort: 2 componenten: 1. Sturen van de aandacht en de 2e component beschrijft de open en accepterende houding tegenover gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties).

Vanuit de praktijk geeft de schrijfster voorbeelden van verschillende sporters die ieder met hun eigen vragen/problemen naar haar praktijk komen (blessures, conflicten,  twijfels). Door het boek heen worden deze sporters gevolgd en word de toepassing van op mindfulness gebaseerde technieken  verduidelijkt.

Het boek is voor zowel de trainer/coach als de (jongere) sporter heel goed te lezen en met de oefeningen die beschreven worden kan je zo aan de slag. Zo staan er o.a. ademhalingsoefeningen in maar ook concentratieoefeningen en een stuk over hoe om  te gaan met negatieve gedachten en gevoelens (niet de negatieve gedachten en gevoelens zijn het probleem maar het gevecht om deze gevoelens tegen te gaan!).

Ik heb het boek met veel plezier en interesse gelezen en ik heb weer nieuwe inzichten gekregen.

Een groot pluspunt is ook bij dit boek (net als haar vorige) dat het heel praktijkgericht is.

 

Titel: Sportmindfulness

Auteur: Edith Rozendaal

Isbn: 978 94 6193 449 9

Het boek is te bestellen via de site www.sport-gek.nl  voor 14,95 maar ook bij Bol.com.