De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Gouden partnerschap GTTC gestart met interessante bijscholingen

Vorig jaar hebben tafeltennisvereniging GTTC Groningen en de Vereniging van Tafeltennistrainers een gouden partnerschap afgesloten. Voor GTTC betekent het dat de VVTT zorg draagt voor de bijscholing van alle zeven trainers (er komen zelfs drie nieuwe jonge trainers aan), VISIE ook aan andere kaderleden wordt verspreid en in de kantine wordt gelegd en dat alle trainers lid zijn van de VVTT. GTTC heeft er al twee interessante bijscholingen op zitten.

Op zondag 6 mei 2018 verzorgde Theo Rieken een boeiende bijeenkomst voor de trainers van GTTC Groningen. Tijdens de bijscholing stond het samen werken aan een opleidingsvisie centraal. ’s Ochtends leidde Theo een discussie over het opstellen van een technisch beleidsplan en lardeerde hij deze met nuttige tips die hij gedurende zijn rijke carrière had opgedaan. Aan de hand van plenaire en afzonderlijke discussies spraken we zo over hoe een visie door zou kunnen werken in oefenstof. Dat was wat door zou kunnen gaan als het verenigingstrainingsplan. Het mag voor zich spreken dat GTTC werk te verzetten heeft om deze op te stellen en te implementeren, maar voorzien van allerlei handige adviezen en documenten heeft zij alle middelen daartoe inmiddels in huis.

De middag was praktisch ingericht: hoe ziet een visie er in concreto uit als je let op de correctie van spelers? Enkele jeugdspelers waren uitgenodigd om als testpop te fungeren. De nieuwe methode ‘impliciet leren’ werd toegelicht en uitgeprobeerd, maar ook gaf Theo zijn visie op traditionele methodes en hoe de combinatie van de twee ook effectief kan zijn. Het was leuk om als trainers elkaar eens allemaal te treffen over het trainersvak.

Op zondag 20 januari verzorgde Terry Schaffers de tweede bijscholing, ditmaal over ‘impliciet leren’. Na een introductie op het thema vanuit wetenschappelijk perspectief werd al gauw de praktijk erbij betrokken. Al in de presentatie werden de trainers aan het denken gezet: waarop corrigeer jij deze speler? Wat zou jij zeggen? Hoe zou je dat impliciet kunnen doen? Terry wist de deelnemers flink te prikkelen en lardeerde zijn verhaal met praktijkvoorbeelden en interactie tussen de deelnemers. Eenmaal in de zaal kwamen alle puzzelstukjes bij elkaar en werden vele voorbeelden met elkaar besproken om impliciet aan de gang te kunnen gaan. De deelnemers waren het eens: dit verdient zeker navolging.

De volgende twee bijscholingen vanuit het partnerschap zijn opengesteld; dat betekent dat ook trainers van andere verenigingen in Nederland welkom zijn. De data worden nog geprikt, maar hou de website zeker in de gaten!

Voor meer informatie over wat een partnerschap met de VVTT voor jouw vereniging kan betekenen? Neem gerust en geheel vrijblijvend eens contact op met Luc via luc@vvtt.nl.