De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Stefan Smits leert veel van zijn VVTT-collega’s!

Hoi Stefan, je bent actief als tafeltennistrainer. Wat heeft je ertoe bewogen?

Ik merkte aan mezelf dat ik energie krijg in het helpen van anderen. Ook heb ik altijd al een fascinatie gehad voor de mooie sport tafeltennis. Nadat ik jeugdspeler af was bij mijn club TTV Tios’51 te Tilburg wilde ik mijn ervaringen als jeugdspeler overbrengen op onze jeugd. Ik begon als coach om zo onze jeugdspelers te helpen tijdens hun wedstrijden. Ik merkte dat ik dit erg leuk vond en er een wisselwerking ontstond. Dit leverde energie en plezier op aan beide kanten en, het allerbelangrijkste, iedere speler bleef zich ook ontwikkelen. Na een aantal jaar als coach besloot ik om me nog verder te verdiepen in de sport en alles daaromheen. Dit heeft me ertoe bewogen om tafeltennistrainer te worden en kinderen te helpen in hun ontwikkeling en het spelen van onze mooie sport!

Je bent ook lid van de Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT). Waarom ben je destijds lid geworden?
Ieder mens en ieder trainer is anders en dat is het mooie aan de vereniging van tafeltennistrainers. Hier zijn zoveel verschillende mensen bij elkaar met ieder verschillende kwaliteiten die jou als trainer ook weer verder kunnen helpen. Iedereen kan door de vereniging van tafeltennistrainers van elkaar leren en dat is ook de reden dat ik lid ben geworden om kennis met anderen te delen maar ook zeker op te slaan en toe te passen op mijn eigen stijl.

Welke VVTT-activiteiten heb je bezocht en hoe is dat bevallen?

Ik heb een aantal activiteiten bezocht en telkens iets geleerd. Zo heb ik vorig jaar de bijeenkomst over serveren bezocht van Martijn Spithoven die mooi de theorie koppelde aan de praktijk en je eigen ervaringen. Hier heb ik wat dingen uit meegenomen voor verschillende serviceoefeningen bij onze club. Daarnaast heb ik afgelopen jaar ook het congres van Richard Prause bezocht en ik vond het schitterend om te zien met hoeveel passie hij vertelde over zijn ervaringen met de topspelers en de plastic bal en uiteindelijk in het praktijkgedeelte zelf een aantal toepassingen kon ervaren zoals de “duwbal”. Tenslotte heb ik afgelopen maand ook de masterclass coaching gevolgd van Luc Janssen en die heb ik ook als zeer positief ervaren. In een mooi gezelschap en goede setting werden stellingen, eigen ervaringen en verschillende analyses besproken. Kortom elke VVTT activiteit waar ik nu ben geweest is verschillend met een eigen karakter, maar het levert steeds waardevolle informatie op!

Wat vind je van het blad VISIE en hoe kun je het gebruiken in je werk als trainer?

Ik vind het blad VISIE een welkome toevoeging. Ik vind het een mooi vakblad met waardevolle informatie over ervaringen van trainers, bepaalde tactieken, verschillende manieren van training geven, dubbelspel etc. Kortom elke keer weer wat anders en informatie die jij zelf kan meenemen als trainer. Een ideaal tijdschrift om eens lekker door te lezen dus!

Hoe zou je andere trainers willen motiveren om ook lid te worden van de VVTT?

Als startende trainer is dit een unieke kans om ervaringen van andere ervaren trainers en coaches op te doen die ook jou verder kunnen helpen. Ik zou daarom ook zeker iedereen aanraden hiervan gebruik te maken: er is altijd wel iets van iemand waar jij van kan leren en wat je weer kan gebruiken in jouw verdere trainerscarrière!

Wil je net als Stefan ook lid worden van de VVTT? Trainers die hun eerste trainersdiploma recent hebben gehaald hoeven de eerste 6 maanden geen contributie te betalen. Inschrijven kan hier.