De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Ook Lars van der Zanden enthousiast over VVTT

Hoi Lars, je bent actief als tafeltennistrainer. Wat heeft je ertoe bewogen?

Ik begon op 16-jarige leeftijd aan een MBO 3/4 Sport en Bewegen opleiding. Mijn stage vond plaats bij een volleybalvereniging. Om mijn didactische vaardigheden te verbeteren ben ik daarnaast training gaan geven bij tafeltennisvereniging Trias in Twello. Dit is ook de club waar ik als speler ben opgegroeid. Trias bood mij aan om een trainersopleiding te volgen. Vanwege mijn opleiding en de drive om iets terug te geven aan mijn tafeltennisclub heb ik destijds besloten die kans te grijpen en de TT3-cursus te gaan doen.

Die opleiding stond toen nog in de kinderschoenen; de herziening van de opleidingen van A- en B-trainer naar TT3 en TT4 was nog maar net afgerond. Als eigenwijze 16-jarige kon ik mijn weg daarin nog niet vinden en ben ik na een jaar gestopt met die cursus. In november 2017 heb ik de cursus opnieuw gedaan en afgerond.

Vanaf mijn achttiende ben ik actief als trainer bij TTV Swift in Deventer; dat doe ik nu dus 9 jaar met veel plezier.

Je bent ook lid van de Vereniging Van TafeltennisTrainers. Waarom ben je destijds lid geworden?

Vanwege een aandringende/ stille hint gevende Luc Janssen. Luc bracht mij in contact met het blad VISIE. Dit blad was voor mij nieuw en voor mij een reden om mij aan te sluiten bij de VVTT. Een andere reden voor het lidmaatschap waren de workshops die door of in samenwerking met de VVTT worden verzorgd. Al met al zag ik kansen via de VVTT om mij te blijven ontwikkelen als trainer en mijn spelers de juiste tafeltennisopleiding te bieden.

Welke VVTT-activiteiten heb je bezocht en hoe is dat bevallen?

In juni 2018 heb ik de trainerscursus afgerond. Daarna heb ik twee workshops bezocht:

  1. The Next Step
  2. Masterclass coaching

“The Next Step” was een workshop waarin ik veel raakvlakken zag met de cursus. Tijdens de cursus kreeg ik veel tips, oplossingen en didactische vaardigheden mee. Al deze verkregen kennis kon ik in mijn rugtasje doen en gebruiken tijdens mijn trainingen. Bij de workshop “The Next Step” kreeg ik nieuwe kennis aangereikt waarmee ik mijn rugzakje verder kon vullen.

Tijdens de Masterclass-coaching zat ik met coaches/ trainers om de tafel die ervaring op topsportniveau hadden. Voor mij een nieuw terrein waarin de gepresenteerde informatie van trainer/ coach Luc Janssen werd ondersteund door verhalen van de deelnemende coaches. Voor mij een prachtige ervaring om met mensen om tafel te zitten die veel meer ervaring met en kennis van tafeltennis hebben. Door deze workshop ben ik benieuwd naar een volgende workshop, die mij als trainer en daardoor indirect de spelers van Swfit gaan helpen naar een hoger niveau te komen.

Het mooiste van de workshop vind ik het contact met andere trainers. De ervaringen die gedeeld worden, maar ook zeker de visie van andere trainers hebben mij aangezet dieper over tafeltennis na te denken.

In wedstrijden ben je concurrenten van elkaar, terwijl een dergelijk workshop trainers verbindt. Een prachtige manier om van elkaar te leren en wellicht samenwerkingen te creëren.

Wat vind je van het blad VISIE en hoe kun je het gebruiken in je werk als trainer?

Elk kind is anders en daagt mij uit om technische aanwijzingen op verschillende manieren aan te bieden. Het blad VISIE bespreekt onderwerpen en geeft andere trainers de mogelijkheid een stuk over een bepaald onderwerp te schrijven. Ik ben mij ervan bewust dat mijn manier niet de enige manier en wellicht niet de beste manier is om spelers te helpen ontwikkelen. VISIE helpt mij om inspiratie op te doen en mij te laten dieper na te denken over onderwerpen.

Hoe zou je andere trainers willen motiveren om ook lid te worden van de VVTT?

Voor mij is lid worden van de VVTT een hulpmiddel om het maximale uit het trainerschap te halen. Uiteindelijk sta ik voor de groep om spelers te helpen zich te ontwikkelen als tafeltennisspeler en ze aan te steken met het “tafeltennisvirus”. Ik vind dit nodig om de vereniging gezond te houden en uiteindelijk begint dit bij mij als trainer.