De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

Talentherkenning- en ontwikkeling

 

Datum: Zondag 14 juni 2015
Onderwerp en Inleiders:
Talentherkenning – Irene Faber
Talentontwikkeling – Theo Rieken, Luc Janssen, Marcel Kraa   
Locatie: TTV BIT.NL, Langekampweg 8, Ede
Tijd: 10.00 – 17.10 uur (zaal open vanaf 09.30 uur)
Lunch: 13.00 – 13.45 uur

Programma

09.30 – 09.50 uur:   Ontvangst deelnemers met kopje koffie/thee

09.50 – 10.00 uur:   Opening

10.00 – 13.00 uur:   Talentherkenning (Korte pauze van 11.30 tot 11.45 uur.)

13.00 – 13.45 uur:   Lunch

13.45 – 16.00 uur:   Workshops Talentontwikkeling – 3 rondes van 35 minuten (Korte pauzes tussen workshops)

16.00 – 16.20 uur:   Pauze

16.20 – 17.00 uur:   Forumdiscussie n.a.v. de bijdragen van de inleiders. 

17.00 – 17.10 uur:   Afsluiting

Inhoud technische bijeenkomst

Talent hier, talent daar. Als we ons oor te luisteren leggen op de toernooien zit in het tafeltennisland nogal wat talent. Maar wat wordt verstaan onder talent? In discussies blijkt dat hier nog weleens verschillend tegen aan wordt gekeken. Waarom wordt speler A wel door een  trainer gezien als een talent en speler B niet? En is er vastgesteld dat het een talent is dan komt de volgende discussie: hoe leidt je talent op? 

Kan je in de wieg gelegd zijn om topsporter te worden? Hoe en in hoeverre is bij jonge sporters te meten, analyseren en voorspellen dat ze talent hebben en hoe ze dat het beste kunnen ontwikkelen. In haar promotieonderzoek zoekt fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Irene Faber naar de sleutelfactoren voor het excelleren binnen de tafeltennissport. Zij heeft onderzocht of het mogelijk is om bij kinderen op jonge leeftijd voorwaarden en/of voorspellende factoren voor succes te kunnen vaststellen.

Daarnaast zijn drie trainers gevraagd hoe zij in de praktijk aan de ontwikkeling van talenten werken of hebben gewerkt.

Inleiders:

IRENE FABER

Irene FaberGeen natte vingerwerk meer, maar serieus testen en tot een evenwichtig beeld komen van de mogelijkheden van het jongste sporttalent in de leeftijd tussen 6/8 en 10 jaar.

Het was de overtuiging van bewegingswetenschapper Irene Faber dat hier nog een terrein braak lag en wat was er mooier dan een begin te maken in haar eigen sport: tafeltennis. Daarnaast is zij ook op zoek gegaan in andere sporten. Het herkennen van talent werd het onderwerp van haar promotieonderzoek voor Saxion Enschede – waar zij ook docent is – en Radboudumc Nijmegen.

Irene Faber volgde dus gedeeltelijk haar sportieve wortels en hart. “Ik heb van jongs af aan getafeltennist en vanaf mijn twintigste ben ik het trainerschap ingerold bij De Toekomst in Lochem. Daar heb ik alle groepen getraind, van 6 tot en met 16 jaar.”

Ze noemt zichzelf ‘nogal fanatiek.’ Graag is ze met de jeugd op pad, naar competitiewedstrijden, toernooien, maar ook naar talentendagen. “De NTTB organiseert jaarlijks de ‘Dag van het Talent.’ De kinderen worden daar op een bepaalde manier gescout en dat had natuurlijk mijn interesse als fysiotherapeut en als bewegingswetenschapper.”

THEO RIEKEN

2013-06-12 In 1967 behaalde Theo zijn eerste trainersdiploma. Vanaf die periode is hij altijd op één of andere wijze betrokken bij training geven, coaching of begeleiding van spelers/speelsters op alle niveaus en het opleiden van trainers. Vanaf 1972 tot 2006 is Theo afwisselend als trainer/coach in dienst geweest van de NTTB. Hij heeft voornamelijk gewerkt aan de ontwikkeling van de jeugd met af en toe een uitstapje naar de senioren.

Naast zijn jarenlange ervaring als jeugdbondscoach heeft hij in verschillende verengingen talentvolle jongeren spelers opgeleid. Zijn laatste parel is Roel Bogie, maar ook aan de ontwikkeling Felicia Faas heeft hij een steentje bijgedragen.  Hij is daarnaast jarenlang persoonlijk begeleider/coach geweest van Emilie Noor en Trinko Keen.

 

 

 

LUC JANSSEN

Luc coacht RajkoLuc tafeltennist sinds 1980. Hij begon al op 15-jarige leeftijd met het geven van zijn eerste trainingen. Op 19-jarige leeftijd volgde hij zijn eerste trainerscursus (A). Sinds 2003 is Luc in het bezit van het C-diploma, het huidige trainer-5. Van 1994 tot 2000 heeft Luc als bondscoach gewerkt bij verschillende leeftijdscategorieën.

Als verenigingstrainer was hij actief bij DHC, Korenbeurs, VTV (N) en Scyedam.  Op dit moment is hij actief bij Never Despair in Den Bosch.

Luc heeft al een groot aantal spelers opgeleid. De meest tot de verbeelding sprekende namen zijn Rajko Gommers, Nermin Smajic, Frank Rengenhart en Koen Hageraats. 

 

MARCEL KRAA

Marcel KraaDe trainerscarrière van Marcel kreeg vorm hij in 1996 hoofdtrainer werd van Bultman/Smash ’70 uit Hattem. Marcel was verantwoordelijk voor de gehele jeugdopleiding, het technische beleid en de (jeugd)selectietrainingen.

Dit resulteerde in vele nationale (jeugd)titels en het behalen van de eredivisie bij zowel heren als dames. Zeer verdienstelijk was dat dit vooral tot stand kwam met spelers uit “eigen kweek”.

In deze periode was Marcel van 1998 tot 2005 ook persoonlijk trainer van Martijn en Boris de Vries en van 2006 tot 2013 van Alice Barendregt.

Vanaf 2002 is Marcel als (parttime) jeugdbondscoach verbonden aan de NTTB. In juni 2012 trad Marcel fulltime in dienst bij de NTTB. Hij coördineert de dagelijkse gang van zaken en verzorgd de trainingen op het CTO (Centrum Topsport en Onderwijs) Papendal. Tevens is hij verantwoordelijk voor de meisjes junioren. 

 Trainerslicentiesysteem:

Sinds 1999 is het trainerslicentiesysteem van kracht. Na het behalen van een trainersdiploma dient een trainer zijn of haar kennis en deskundigheid op peil te houden door onder andere het volgen van technische bijeenkomsten. Voor het behoud van de trainerslicentie dient de trainer voldoende bijeenkomsten te volgen en voldoende training te geven. Voor meer informatie over het trainerslicentiesysteem verwijzen wij je naar het trainerslicentiereglement. Nog veel meer informatie over trainerslicenties, opleidingen en bijeenkomsten kunt u vinden op de website van de NTTB.

Deelnemersbijdrage:

De kosten bedragen € 47,50 voor leden van de VVTT en € 75,00 voor niet-leden.  Betaling van de technische bijeenkomst geschiedt via een eenmalige automatische incasso. De deelnemersbijdrage wordt rondom de dag van de bijeenkomst van je rekening afgeschreven. Mogelijk dat je vereniging of afdeling een deel van de deelnemersbijdrage voor haar rekening wil nemen.

Indien de factuur niet door jezelf maar anderen betaald gaat worden dien je dit even, samen met alle benodigde gegevens, via de mail aan Frank du Bois door te geven.

Aanmelding:

Aanmelding kan uitsluitend via onderstaand aanmeldingsformulier:

Inschrijving sluit op 10 juni 2015.

Annulering:

Inschrijven verplicht in principe tot betaling. Mocht je onverhoopt toch verhinderd zijn kan iemand anders je plaats bij de technische bijeenkomst innemen. Annuleren van deelname kan kosteloos tot en met 10 juni 2015. Bij annulering na 10 juni 2015 wordt de volledige deelnemersbijdrage in rekening gebracht. Plaatsvervanging en annulering via mail melden bij Frank du Bois.

Vragen:

Heb je nog vragen of opmerkingen neem dan gerust contact op met: Frank du Bois, E-mail: frank.dubois@vvtt.nl Tel: 06-41856069