De Vereniging Van TafeltennisTrainers (VVTT) is de belangenvereniging van en voor de Nederlandse tafeltennistrainer. Zij behartigt hun belangen, waarbij zij met name streeft naar vergroting van de kennis en vaardigheden. De  VVTT is op 18 juni 1988 opgericht.

VVTT 2018 congres bij Taverzo

Welkom bij de congrespagina

Programma 15 juni
Programma 16 juni
Workshops 15 juni
Workshops 16 juni
Dagvoorzitters

Vrijdag 15 juni 2018


Dagvoorzitter: Trinko Keen

15:30 Aankomst met koffie & thee
16:00 Opening congres door de dagvoorzitter en Luc Janssen (voorzitter VVTT)
16:05 Kick-off met Aad Kwakkelstein, Yannick Vostes, Joke Davio en Yara Rietdijk
16:30 ‘Leren sporten = Leren bewegen’ door Joke Davio & Yara Rietdijk
Herken je dit? Tijdens de training hebben kinderen steeds meer moeite met verschillende basisvormen van bewegen, zoals touwtjespringen, hinkelen en goed rennen. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen twintig jaar kinderen minder goed zijn gaan bewegen. De motorische fitheid, en daarmee het startniveau, van onze huidige generatie kinderen is achteruitgegaan. Dit heeft gevolgen voor jou als tafeltennistrainer. Hoe speel je daaropin? In dit plenaire gedeelte geven we je inzicht in al deze trends, maar ook in de motorische ontwikkeling van kinderen in relatie tot sport.
17:30 Diner
18:45 Workshopronde 1
19:45 Workshopronde 2
20:45 Een terugblik met de dagvoorzitter
21:00 Borrel
22:00 Afsluiting

 

Zaterdag 16 juni 2018

 

Dagvoorzitter: Frank Oosterwegel

10:00 Aftrap 2e dag’ door de dagvoorzitter

10:10 ‘Gluren overzee’ door Aad Kwakkelstein.

“Gluren bij de buren” of “beter goed gejat dan slecht bedacht”? Het jatten – kopiëren – is de eerste en gemakkelijkste stap. Het vervolg is lastiger: wanneer je het “jatwerk” toepast, hoe je het aanpast en hoe je het dóór ontwikkelt. Vanaf mijn eerste beginstappen als trainer ben ik op pad gegaan om kennis te vergaren. Veel heb ik geleerd als assistent-trainer bij de Korenbeurs, de Tafeltennistrainer A-opleiding en de eerste bijscholingen van de VVTT. Later heb ik in het buitenland gegluurd. Ik heb verschillende symposia van de VDTT bezocht in Grenzau. Ook heb ik via de NTTB de kans gehad in andere landen te kijken: Duitsland, Roemenië en China. Verder was het hele T Thorbeckeproject (o.a. Martin Khatchanov, Rajko Gommers, Cosmin Stan) voor mij één groot leerproces. In Engeland kon ik weer helemaal opnieuw beginnen. Ik heb daar verschillende trainersopleidingen gevolgd: Table Tennis Level 3 (vergelijkbaar met de oude Tafeltennistrainer B-opleiding in Nederland), Football (FA-level 1) en atletiek (Assistant & Coach qualification). Het is interessant om deze verschillende opleidingen te vergelijken met hoe opleidingen in Nederland verzorgd worden. Ik ben tenslotte ook docent in “Multi Skills in Sports” en “Safeguarding & Child Protection”. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaringen met jullie te delen.

11:00 Pauze

11:15 ‘Gluren bij de buren’ door onze special gast Bettine Vriesekoop

Bettine Vriesekoop speelde meer dan dertig jaar tafeltennis op wereldniveau en is een boegbeeld voor de tafeltennissport. In 1988 nam Vriesekoop deel aan de Olympische Spelen in Seoul. Zowel in het dubbelspel als in het enkelspel behaalde ze daar de kwartfinale. Vriesekoop nam uiteindelijk deel aan drie Olympische Spelen. Ze won elf open toernooien en behaalde in totaal vijf Europese enkelspeltitels. Haar meest succesvolle jaar was 1982 toen ze als twintigjarige in drie Europese finales stond. Ook won ze in dat jaar de Europese Top Twaalf en de Open Franse kampioenschappen waar ze de Chinese nummers 1, 2 en 3 van de wereld versloeg. Door haar bijzondere prestaties in dat jaar behaalde ze de zevende plaats op de wereldranglijst achter zes Chinese speelsters.

Door de vele trainingsstages die Vriesekoop vanaf 1980 in China volgde, raakte zij geinteresseerd in de cultuur van het Land van het Midden. De vele contacten met Chinese tafeltennissters inspireerden Bettine Vriesekoop tot het enkele jaren volgen van een studie sinologie aan de Universiteit van Leiden en ze raakte geïnteresseerd in de oosterse filosofie. Over haar ervaringen in China schreef ze diverse boeken, onder andere Heimwee naar Peking (1994) en Duizend dagen in China (2011). Vanaf 2017 is Bettine ambassadeur voor de tafeltennissport en is zij actief als trainster. Uiteraard zijn we benieuwd wat voor haar gluren bij de buren betekent.

12:00 Trigger talk onder leiding van dagvoorzitter

12:30 Lunch en even omkleden

13:30 Workshopronde 3

14:15 Workshopronde 4

15:00 Pauze

15:15 Workshopronde 5

16:00 Rond-de-tafel gesprek onder leiding van dagvoorzitter

16:45 30 jaar VVTT – receptie

17:45 Afsluiting door Luc Janssen (voorzitter VVTT)

18:00 Kiss & Ride

1. De bouwblokken voor tafeltennis                 Joke Davio & Yara Rietdijk

Herken je dit? Tijdens de training hebben kinderen steeds meer moeite met verschillende basisvormen van bewegen, zoals touwtjespringen, hinkelen en goed rennen. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen twintig jaar kinderen minder goed zijn gaan bewegen. De motorische fitheid, en daarmee het startniveau, van onze huidige generatie kinderen is achteruitgegaan. Dit heeft gevolgen voor jou als tafeltennistrainer. Hoe speel je daaropin?

In de workshop ga je nadenken over welke gevolgen dit heeft voor jouw training en op welke manier je diversiteit in je training kan brengen om zo een brede motorische ontwikkeling bij kinderen te stimuleren.

Joke Davio

Joke Davio is zelfstandig adviseur en projectleider. Zij heeft zich in allerlei verschillende thema’s in de sport verdiept. Zij heeft een achtergrond als bewegingswetenschapper en kinderfysiotherapeut en werkte eerder in het ziekenhuis, bij een sportbond en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Haar expertise ligt onder meer op het gebied van motorische ontwikkeling in relatie tot jeugdsport. In haar huidige werk houdt ze zich bezig met een gezamenlijk project van diverse sportbonden en NOC*NSF en coördineerde zij diverse pilots rondom een Multisport-aanbod. Ook geeft zij scholing aan trainers en fysiotherapeuten op dit gebied.

 

Yara Rietdijk

Yara Rietdijk is sportpsychologe. Naast het begeleiden van sporters heeft zij expertise in projecten met betrekking tot breed motorische ontwikkeling, waarbij het praktisch toepasbaar maken vooropstaat, zoals het ontwikkelen van een cursus “Bewegen en leren voor docenten in het basisonderwijs”, met in het bijzonder de rol van (buiten)spelen. Ze werkte als docent sportpsychologie aan de HAN en verzorgt cursussen en workshops aan diverse doelgroepen.

 

2. De stap van sporter naar trainer                 Yannick Vostes

Topspelers die na hun spelerscarrière training gaan geven hebben een voordeel ten opzichte van trainers die als speler de top niet hebben bereikt. De stap heeft echter ook nadelen: een speler staat vaak in het middelpunt van de belangstelling en als trainer is dat minder vaak het geval en wat voor jou als speler vaak automatisch goed ging (onbewust vaardig), is voor de meeste spelers aan wie je training geeft nog niet zo eenvoudig. In deze workshop deelt Yannick Vostes met ons zijn ervaringen als speler en trainer en gaat hij dieper in op de stap van trainer naar trainer.
Yannick Vostes is nu nog volop actief als speler. Hij speelt zowel in België, Frankrijk als Nederland competitie. In Nederland doet hij dat bij DTK in Klazienaveen. Hij heeft als speler zijn hoogtepunten gekend:
• hij werd met Jean-Michel Saive en Martin Bratanov derde bij de EK teams in 2008 (St Petersburg);
• in 2010 werd hij Belgisch kampioen enkel en dubbel;
• hij won in 2012 de Belgische Challenger Pro Tour.
Uiteraard kende zijn carrière ook de nodige uitdagingen. Vooral zijn rugblessure (2011-2016) dreef hem vaak tot wanhoop en in die periode leek het einde van zijn spelerscarrière voorbij. Hij vond echter de inspiratie om door te gaan, herstelde van zijn blessure en speelt nu eigenlijk beter dan ooit.

 

 

3. Het beste van Engeland en Nederland      Aad Kwakkelstein

“Gluren bij de buren” of “beter goed gejat dan slecht bedacht”? Het jatten – kopiëren – is de eerste en gemakkelijkste stap. Het vervolg is lastiger: wanneer je het “jatwerk” toepast, hoe je het aanpast en hoe je het dóór ontwikkelt. Tijdens deze workshop gaan we dieper in op de vertaling naar de tafeltennispraktijk.

Aad Kwakkelstein

Aad Kwakkelstein is in Nederland voormalig trainer bij TTV Overschie, Korenbeurs, TOGB, FvT en bondscoach van diverse leeftijdsgroepen. Daarnaast was hij de initiatiefnemer, manager én coach van het Thorbeckeproject (o.a. Martin Khatchanov, Rajko Gommers, Cosmin Stan). Ook heeft Aad meerdere malen als docent opgetreden in diverse trainersopleidingen. Sinds eind 2009 is hij trainer in Engeland. Overzees heeft hij diverse functies ingevuld, zoals regionaal coach van spelers met een beperking en hoofdtrainer van BATTS TTC Harlow en Fusion TTC London. Momenteel is Aad hoofdtrainer bij Britannia TTC en NETTS TTC en coach in basisscholen in Engeland. Kortom, een tafeltennisexpert in hart en nieren met zowel nationale als internationale trainerservaring.

1. Athletic Skills Model                 Jan Willem Teunissen & Marcel Kraa

“Kinderen bewegen steeds minder en als ze dat doen raken ze eerder geblesseerd. Dat is geen goed fundament. Het Athletic Skills Model helpt je in welk denkkader je met deze doelgroep moet werken. Het geeft je handvatten om te begrijpen hoe je bepaalde sporten kunt combineren om het meeste uit de sporter te halen.” – René Wormhoudt. Het Athletic Skills Model (ASM) is een andere manier van denken over bewegen voor zowel de top- als breedtesport, het bewegingsonderwijs en zelfs ook de gezondheidszorg. Het ASM-programma heeft als doel de sporter te ontwikkelen tot een veelzijdige en goede beweger die vervolgens uitgroeit tot een atleet; deze atleet gaat zich specialiseren in één sport en zal zich tot slot binnen de sport gaan ontwikkelen tot een absolute specialist. Het ASM is onderbouwd door wetenschap en praktijk, waarbij spel en plezier gekoppeld zijn aan motorisch leren met aandacht voor gezondheid, welzijn en prestatie. In een interactieve en praktische workshop geven Jan Willem Teunissen en Marcel Kraa, naast een introductie over de inzichten volgens het ASM, tips voor trainers aan de hand van diverse praktische oefenvormen voor de tafeltennispraktijk.    
Jan Willem Teunissen
Jan Willem Teunissen heeft na de Academie voor Lichamelijk Opvoeding (ALO) Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit, beide te Amsterdam. In het verleden heeft hij als fysieke trainer gewerkt bij AFC Ajax en FC Twente als hoofd van de fysieke trainers. Momenteel werkt hij als docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor “Talentontwikkeling en identificatie”. Hij heeft zich gespecialiseerd in de groei en belastbaarheid van pubers in en rondom de groeispurt. Jan Willem is samen met René Wormhoudt en professor Geert Savelbergh grondlegger van het Athletic Skills Model.
 
Marcel Kraa
Marcel Kraa is sinds 1 juni 2012 fulltime in dienst van de Nederlandse Tafeltennisbond als talentcoach dames. Daarvoor is hij met succes 19 jaar hoofdtrainer geweest bij Smash’70 Hattem. De laatste jaren van zijn hoofdtrainerschap bij de club heeft hij gecombineerd met het parttime jeugdbondscoachschap. Vanaf 2009 tot en met 2011 is Marcel verantwoordelijk geweest voor de meisjes kadetten. Vanaf 2011 is hij jeugdbondscoach meisjes junioren.
  Naast de vele nationale titels heeft hij met zowel de nationale kadetten- als juniorenploeg diverse medailles weten te behalen op de diverse internationale toernooien. Bij zowel de club als nationale bond heeft hij altijd “gehamerd” op het belang van motorische en fysieke ontwikkeling. Dit voorjaar heeft hij de instructeursopleiding Athletic Skills Model (ASM) met goed gevolg afgerond.    

2. Gluren bij de moeder der sporten                 Sierd Wijnalda & Steven Gerrits

De huidige generatie jeugdsporters is motorisch aanmerkelijk minder goed ontwikkeld dan vroeger. Kinderen spelen minder buiten waardoor ze belangrijke bewegingservaring missen en dus minder handig bewegen. Kinderen worden ook steeds jonger lid van een sportvereniging waarin vaak een smal en meer specifiek aanbod wordt beoefend. Een veelzijdig gevarieerd scala aan bewegingservaringen vergroot de kans dat sporters later kunnen excelleren en een leven lang blessurevrij met plezier blijven bewegen. Jeugd moet weer ‘de baas' worden over hun eigen lichaam. Het ontwikkelen van coördinatieve vaardigheden is hierbij essentieel. Tijdens de workshop gaan we in – letterlijk en figuurlijk gezien – actieve werkvormen het containerbegrip “coördinatie” uitdiepen. We gebruiken atletiek gerelateerde vormen om te laten zien hoe je op een attractieve manier beter kunt leren bewegen. Er zal veel worden gevarieerd en je wordt individueel of als groep uitgedaagd ‘de baas’ te worden over je lichaam. Samen met de deelnemers proberen wij de vertaling en transfer te vinden naar de tafeltennispraktijk. Kortom, deze workshop zoomt in op het thema “veelzijdig fundament” en heeft als doel je te inspireren en handvatten te bieden bij het verzorgen van FUNdamentele en leerzame trainingen.
Sierd Wijnalda & Steven Gerrits
Steven Gerrits en Sierd Wijnalda zijn docenten atletiek verbonden aan het Instituut voor Sportstudies te Groningen waar zij toekomstige docenten lichamelijke opvoeding opleiden. Tevens zijn zij vanuit de Atletiekunie nauw betrokken bij verschillende (jeugd)trainersopleidingen en diverse innovatieve projecten.
 

3. Creatief met beginnersoefenstof                 Marnik Gommers

Oefenstof is een breed begrip en wordt vaak een op een geassocieerd met “opdrachten” of “oefeningen”.   Deze koppeling leidt in veel gevallen tot eenzijdige trainingen waarin de spelers uitvoeren wat de trainer zegt.  Draagt dit bij aan de ontwikkeling van de speler? Misschien wel, maar draagt deze vorm ook bij aan de motivatie en beleving van de (beginnende) spelers? Komt dit wel overeen met de rol die voor ons als trainer/coaches is weggelegd? Wat is onze rol eigenlijk? In deze workshop gaan we ervaren op welke manieren oefenstof gebruikt kan worden tijdens trainingen en hoe we eigen creativiteit en ideeën kunnen inzetten ter stimulatie van zowel de technische ontwikkeling als het plezier en beleving van je spelers. Wat is hierbij van belang voor jou als trainer? Waar maak jij als trainer gebruik van en is dit voor alle doelgroepen/spelers toepasbaar? Samen met je collega’s gaan we aan de slag om antwoord te vinden op deze vragen en hierbij praktische tips & tricks op te doen.    
Marnik Gommers
Marnik Gommers (14 januari 1993) rondde zijn opleiding Sport en Bewegingseducatie aan de Fontys Sporthogeschool af toen hij zijn eerste stappen in de tafeltennishal zette. Hij is bewegingsdeskundige en combinatiefunctionaris van beroep en zet sport in als middel om bij diverse doelgroepen ontwikkeling teweeg te brengen. Momenteel is hij bezig met de opleiding tot Tafeltennistrainer-4. Daarnaast is hij als trainer bij verschillende verenigingen (TTV Never Despair, Tanaka en TTV ODT) op diverse niveaus actief binnen deze verenigingen waarbij de nadruk ligt op beginners en (beginnende) competitiespelers. Hij richt zich tijdens de trainingen op de passende ontwikkeling van elke individuele speler waarbij telkens enthousiasme en beleving van de spelers centraal staan.
 

4. Doorgaan waar anderen stoppen                Mark Verra

Mark Verra is voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Tennisleraren (VNT). Tien jaar geleden startte hij zijn eigen onderneming TennisAgent waarmee hij zorgt voor de verbinding van vraag en aanbod van tennisleraren, competitiespelers en verenigingen. Wat kunnen wij als tafeltennistrainers nu leren van zijn ervaringen in de tennissport als het gaat om de professionalisering van het vak ‘tafeltennistrainer’? Mark Verra gaat met zijn bedrijf TennisAgent door waar anderen zijn gestopt. ‘Je moet in deze tijd nieuwe dingen verzinnen, inventief zijn. De mensen komen vaak niet vanzelf naar jou toe. Je moet ze opzoeken en faciliteren, wat zich bijvoorbeeld uit in een heel uiteenlopend aantal diensten buiten alleen lessen en clinics. Zo beschikt het team zelfs over een eigen oppasservice-aan-huis voor ouders, die graag willen lessen, maar geen oppas hebben en ook zelfs een kindercarpoolservice, wanneer het lastig is om kids van school of een BSO bij de tennisles te krijgen en ga zo maar door. In 2017 organiseert de Praatjesmaker, een onderdeel van TennisAgent haar eerste congres en begint daarmee bijscholingen voor sportleraren en het bedrijfsleven.’   Sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw geeft Mark Verra trainingen bij verschillende verenigingen en is hij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige. In 2008 besluit hij een website op te starten met de naam TennisAgent.Er wordt geprobeerd competitiespelers, maar ook trainers, verenigingen en tennisscholen met elkaar te “matchen” op deze site. Een uniek idee destijds. Er blijken ook aanvragen van verschillende verenigingen en trainers uit de omgeving bij te zitten. TennisAgent Academy was geboren, want aan die vraag kon de tennisschool zelf voldoen. Sinds 2014 is Mark Verra tevens bestuurder bij de Vereniging van Nederlandse Tennisleraren en vanaf 2017 voorzitter.

Trinko Keen

Trinko Keen is een van de meest succesvolle tafeltennissers uit de Nederlandse geschiedenis. Trinko komt uit een echte tafeltennisfamilie. Zijn eerste ballen sloeg hij op zijn zevende. Tien jaar later werd hij professional en speelde hij op het hoogste internationale niveau. Trinko behoort tot een selecte groep Nederlandse sporters die aan drie of meer Olympische Spelen heeft deelgenomen. Na zijn tafeltenniscarrière werd Trinko voorzitter van de atletencommissie en bestuurslid van het NOC*NSF, coach van Li Jiao en directeur van Jeugdsportfonds Nederland. Op dit moment is hij bestuurslid van Topsport Amsterdam en werkzaam als Business Consultant bij Ooijendijk. Trinko neemt ons tijdens de eerste dag mee samen met de inleiders in het thema ‘Gluren bij buren’.


Frank Oosterwegel


Frank Oosterwegel (1982) studeerde journalistiek in Zwolle en werkt al tien jaar als presentator en programmamaker bij Omroep Gelderland. Hij werkt graag mee aan sportevenementen en ziet altijd uitdaging in het op een creatieve manier vertellen van verhalen. Als 'spreekstalmeester' is hij niet bang voor een microfoon en steekt hij iedereen graag met zijn enthousiasme aan.