VVTT 2018 congres
Welkom bij de congrespagina
Vrijdag 15 juni 2018
Dagvoorzitter: Trinko Keen
15:30 Aankomst met koffie & thee
16:00 Opening congres door de dagvoorzitter en Luc Janssen (voorzitter VVTT)
16:05 Kick-off met Aad Kwakkelstein, Yannick Vostes, Joke Davio en Yara Rietdijk
16:30 ‘Leren sporten = Leren bewegen’ door Joke Davio & Yara Rietdijk
18:45 Workshopronde 1
19:45 Workshopronde 2
20:45 Een terugblik met de dagvoorzitter
21:00 Borrel
22:00 Afsluiting
Zaterdag 16 juni 2018
Dagvoorzitter: Frank Oosterwegel
10:00 Aftrap 2e dag’ door de dagvoorzitter
10:10 ‘Gluren overzee’ door Aad Kwakkelstein.
11:15 ‘Gluren bij ……..’ door onze special guest (Wordt binnenkort bekend gemaakt!)
12:00 Trigger talk onder leiding van dagvoorzitter
12:30 Lunch en even omkleden
13:30 Workshopronde 3
14:15 Workshopronde 4
15:00 Pauze
15:15 Workshopronde 5
16:00 Rond-de-tafel gesprek onder leiding van dagvoorzitter
16:45 30 jaar VVTT – receptie
17:45 Afsluiting door Luc Janssen (voorzitter VVTT)
18:00 Kiss & Ride
1. De bouwblokken voor tafeltennis Joke Davio & Yara Rietdijk
Herken je dit? Tijdens de training hebben kinderen steeds meer moeite met verschillende basisvormen van bewegen, zoals touwtjespringen, hinkelen en goed rennen. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen twintig jaar kinderen minder goed zijn gaan bewegen. De motorische fitheid, en daarmee het startniveau, van onze huidige generatie kinderen is achteruitgegaan. Dit heeft gevolgen voor jou als tafeltennistrainer. Hoe speel je daaropin? In de workshop ga je nadenken over welke gevolgen dit heeft voor jouw training en op welke manier je diversiteit in je training kan brengen om zo een brede motorische ontwikkeling bij kinderen te stimuleren.

2. De stap van sporter naar trainer Yannick Vostes
Topspelers die na hun spelerscarrière training gaan geven hebben een voordeel ten opzichte van trainers die als speler de top niet hebben bereikt. De stap heeft echter ook nadelen: een speler staat vaak in het middelpunt van de belangstelling en als trainer is dat minder vaak het geval en wat voor jou als speler vaak automatisch goed ging (onbewust vaardig), is voor de meeste spelers aan wie je training geeft nog niet zo eenvoudig. In deze workshop deelt Yannick Vostes met ons zijn ervaringen als speler en trainer en gaat hij dieper in op de stap van trainer naar trainer.
3. Het beste van Engeland en Nederland Aad Kwakkelstein
“Gluren bij de buren” of “beter goed gejat dan slecht bedacht”? Het jatten – kopiëren – is de eerste en gemakkelijkste stap. Het vervolg is lastiger: wanneer je het “jatwerk” toepast, hoe je het aanpast en hoe je het dóór ontwikkelt. Tijdens deze workshop gaan we dieper in op de vertaling naar de tafeltennispraktijk.
1. Athletic Skills Model Jan Willem Teunissen & Marcel Kraa
“Kinderen bewegen steeds minder en als ze dat doen raken ze eerder geblesseerd. Dat is geen goed fundament. Het Athletic Skills Model helpt je in welk denkkader je met deze doelgroep moet werken. Het geeft je handvatten om te begrijpen hoe je bepaalde sporten kunt combineren om het meeste uit de sporter te halen.” – René Wormhoudt.
Het Athletic Skills Model (ASM) is een andere manier van denken over bewegen voor zowel de top- als breedtesport, het bewegingsonderwijs en zelfs ook de gezondheidszorg. Het ASM-programma heeft als doel de sporter te ontwikkelen tot een veelzijdige en goede beweger die vervolgens uitgroeit tot een atleet; deze atleet gaat zich specialiseren in één sport en zal zich tot slot binnen de sport gaan ontwikkelen tot een absolute specialist. Het ASM is onderbouwd door wetenschap en praktijk, waarbij spel en plezier gekoppeld zijn aan motorisch leren met aandacht voor gezondheid, welzijn en prestatie. In een interactieve en praktische workshop geven Jan Willem Teunissen en Marcel Kraa, naast een introductie over de inzichten volgens het ASM, tips voor trainers aan de hand van diverse praktische oefenvormen voor de tafeltennispraktijk.
Jan Willem Teunissen heeft na de Academie voor Lichamelijk Opvoeding (ALO) Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit, beide te Amsterdam. In het verleden heeft hij als fysieke trainer gewerkt bij AFC Ajax en FC Twente als hoofd van de fysieke trainers. Momenteel werkt hij als docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor “Talentontwikkeling en identificatie”. Hij heeft zich gespecialiseerd in de groei en belastbaarheid van pubers in en rondom de groeispurt. Jan Willem is samen met René Wormhoudt en professor Geert Savelbergh grondlegger van het Athletic Skills Model.
Marcel Kraa is sinds 1 juni 2012 fulltime in dienst van de Nederlandse Tafeltennisbond als talentcoach dames. Daarvoor is hij met succes 19 jaar hoofdtrainer geweest bij Smash’70 Hattem. De laatste jaren van zijn hoofdtrainerschap bij de club heeft hij gecombineerd met het parttime jeugdbondscoachschap. Vanaf 2009 tot en met 2011 is Marcel verantwoordelijk geweest voor de meisjes kadetten. Vanaf 2011 is hij jeugdbondscoach meisjes junioren.
Naast de vele nationale titels heeft hij met zowel de nationale kadetten- als juniorenploeg diverse medailles weten te behalen op de diverse internationale toernooien. Bij zowel de club als nationale bond heeft hij altijd “gehamerd” op het belang van motorische en fysieke ontwikkeling. Dit voorjaar heeft hij de instructeursopleiding Athletic Skills Model (ASM) met goed gevolg afgerond.
2. Gluren bij de moeder der sporten Sierd Wijnalda & Steven Gerrits
De huidige generatie jeugdsporters is motorisch aanmerkelijk minder goed ontwikkeld dan vroeger. Kinderen spelen minder buiten waardoor ze belangrijke bewegingservaring missen en dus minder handig bewegen. Kinderen worden ook steeds jonger lid van een sportvereniging waarin vaak een smal en meer specifiek aanbod wordt beoefend. Een veelzijdig gevarieerd scala aan bewegingservaringen vergroot de kans dat sporters later kunnen excelleren en een leven lang blessurevrij met plezier blijven bewegen. Jeugd moet weer ‘de baas' worden over hun eigen lichaam. Het ontwikkelen van coördinatieve vaardigheden is hierbij essentieel.
Tijdens de workshop gaan we in – letterlijk en figuurlijk gezien – actieve werkvormen het containerbegrip “coördinatie” uitdiepen. We gebruiken atletiek gerelateerde vormen om te laten zien hoe je op een attractieve manier beter kunt leren bewegen. Er zal veel worden gevarieerd en je wordt individueel of als groep uitgedaagd ‘de baas’ te worden over je lichaam. Samen met de deelnemers proberen wij de vertaling en transfer te vinden naar de tafeltennispraktijk. Kortom, deze workshop zoomt in op het thema “veelzijdig fundament” en heeft als doel je te inspireren en handvatten te bieden bij het verzorgen van FUNdamentele en leerzame trainingen.
Steven Gerrits en Sierd Wijnalda zijn docenten atletiek verbonden aan het Instituut voor Sportstudies te Groningen waar zij toekomstige docenten lichamelijke opvoeding opleiden. Tevens zijn zij vanuit de Atletiekunie nauw betrokken bij verschillende (jeugd)trainersopleidingen en diverse innovatieve projecten.
3. Creatief met beginnersoefenstof Marnik Gommers
Oefenstof is een breed begrip en wordt vaak een op een geassocieerd met “opdrachten” of “oefeningen”. Deze koppeling leidt in veel gevallen tot eenzijdige trainingen waarin de spelers uitvoeren wat de trainer zegt. Draagt dit bij aan de ontwikkeling van de speler? Misschien wel, maar draagt deze vorm ook bij aan de motivatie en beleving van de (beginnende) spelers? Komt dit wel overeen met de rol die voor ons als trainer/coaches is weggelegd? Wat is onze rol eigenlijk?
In deze workshop gaan we ervaren op welke manieren oefenstof gebruikt kan worden tijdens trainingen en hoe we eigen creativiteit en ideeën kunnen inzetten ter stimulatie van zowel de technische ontwikkeling als het plezier en beleving van je spelers. Wat is hierbij van belang voor jou als trainer? Waar maak jij als trainer gebruik van en is dit voor alle doelgroepen/spelers toepasbaar? Samen met je collega’s gaan we aan de slag om antwoord te vinden op deze vragen en hierbij praktische tips & tricks op te doen.
Marnik Gommers (14 januari 1993) rondde zijn opleiding Sport en Bewegingseducatie aan de Fontys Sporthogeschool af toen hij zijn eerste stappen in de tafeltennishal zette. Hij is bewegingsdeskundige en combinatiefunctionaris van beroep en zet sport in als middel om bij diverse doelgroepen ontwikkeling teweeg te brengen.
Momenteel is hij bezig met de opleiding tot Tafeltennistrainer-4. Daarnaast is hij als trainer bij verschillende verenigingen (TTV Never Despair, Tanaka en TTV ODT) op diverse niveaus actief binnen deze verenigingen waarbij de nadruk ligt op beginners en (beginnende) competitiespelers. Hij richt zich tijdens de trainingen op de passende ontwikkeling van elke individuele speler waarbij telkens enthousiasme en beleving van de spelers centraal staan.
4. ‘Congress’ speciality’ Special Guest
Inleider….
Trinko Keen
Trinko Keen is een van de meest succesvolle tafeltennissers uit de Nederlandse geschiedenis. Trinko komt uit een echte tafeltennisfamilie. Zijn eerste ballen sloeg hij op zijn zevende. Tien jaar later werd hij professional en speelde hij op het hoogste internationale niveau. Trinko behoort tot een selecte groep Nederlandse sporters die aan drie of meer Olympische Spelen heeft deelgenomen. Na zijn tafeltenniscarrière werd Trinko voorzitter van de atletencommissie en bestuurslid van het NOC*NSF, coach van Li Jiao en directeur van Jeugdsportfonds Nederland. Op dit moment is hij bestuurslid van Topsport Amsterdam en werkzaam als Business Consultant bij Ooijendijk. Trinko neemt ons tijdens de eerste dag mee samen met de inleiders in het thema ‘Gluren bij buren’.Frank Oosterwegel

Trainerslicentiesysteem
Telt mee voor licentiebehoud. Elke deelnemer ontvangt een certificaat als bewijs van deelname.
Aanmelden
Aanmelden kan tot 5 juni 2018 door middel van het invullen van onderstaand formulier. Een week voor de bijeenkomst krijg je een e-mail met de deelnemerslijst, zodat je eventueel afspraken kunt maken voor gezamenlijk vervoer.